miercuri, 24 aprilie, 2024

Noi tensiuni intre China si SUA: Beijingul a catalogat drept provocare prezenta unei nave militare americane in stramtoarea Taiwan

Distribuie:

Publicat:

China a calificat marţi drept o ''provocare'' din partea Statelor Unite o nouă trecere a unor nave militare americane prin strâmtoarea Taiwan, care separă China continentală de insula revendicată de la Beijing, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Ministerul american al Apărării a indicat că un distrugător şi o navă cargo au efectuat în noaptea de duminică spre luni o "trecere de rutină" între Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est.

China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său. Insula este însă condusă din 1945 de un regim rival care s-a refugiat în acest loc după preluarea conducerii de comunişti pe continent în 1949, după războiul civil din China, notează AFP.

Taiwanul are drapel şi monedă proprii, dar nu este recunoscut ca un stat independent de către ONU. Beijingul ameninţă că va recurge la forţă în cazul proclamării independenţei la Taipei sau al unei intervenţii externe – în special din partea Statelor Unite, principalul susţinător militar al insulei.

''Ne opunem ferm provocărilor SUA, care nu sunt favorabile nici stabilităţii strâmtorii Taiwan şi nici relaţiilor chino-americane'', a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă Lu Kang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, precizând că ţara sa a protestat oficial pe lângă Statele Unite.

Nave ale marinei americane au trecut de mai multe ori în ultimele luni prin strâmtoarea Taiwan. Trimiterea acestor nave sporeşte tensiunile bilaterale deja exacerbate de războiul comercial şi diferendele din Marea Chinei de Sud, unde chinezii şi americanii duc o luptă pentru influenţă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img