marți, 16 aprilie, 2024

Noile prevederi pentru permisul auto intra in vigoare de la 1 Septembrie

Distribuie:

Publicat:

Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 733/2013 reintra in vigoare de la 1 septembrie 2017. Prin acest Ordin, instructorii auto sunt obligati sa monteze pe masinile pe care predau ore de condus un sistem de supraveghere prevazut nu cu una, ci cu doua camere de luat vederi.

Astfel, pentru examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere pentru categoria B,C si D masina trebuie sa fie dotata cu un sistem tehnic de monitorizare video şi audio, precum şi “un sistem de poziţionare globală – GPS; sistemul tehnic trebuie să conţină două camere de luat vederi montate în interiorul vehiculului, orientate una spre interiorul acestuia, astfel încât să se poată vizualiza cursantul şi examinatorul autorităţii de examinare şi una orientată paralel cu axul drumului, astfel încât să se poată vizualiza traseul urmat.”, conform legiiExceptiile la aceste prevederi fac categoriile AM (mopede), A1 (motociclete cu cilindru maxim de 125 centimetri cubi), A2 (motociclete cu putere maxima de 35 kw) si A (motociclete cu sau fara atas si triciclu cu motor cu putere de peste 15 kw).

Informaţiile înregistrate prin acest sistem tehnic se stochează pe suport electronic şi se vor păstra in arhiva şcolilor auto pentru o perioada de 6 luni. Sistemul tehnic trebuie sa permita, atât stocarea, cât şi descărcarea, informatiilor inregistrate pentru fiecare cursant în parte. Rezultatul înregistrării este criptat şi constă în redarea simultană a imaginilor şi sunetului din interiorul vehiculului, a imaginilor din exteriorul vehiculului, a traseului parcurs stabilit prin sistemul GPS precum şi durata înregistrării. In cazul in care candidatul contesta rezultatul probei practice, inregistrarile vor fi puse la dispozitia instantei competente.

Acest lucru va duce cu siguranta la majorarea tarifelor scolilor de soferi, din cauza costurilor suplimentare aferente (sisteme GPS, sisteme audio-video, hard disk-uri, stick-uri de memorii USB etc.).

Specialistii din domeniul scolarizarii auto considera aceasta ordonanta ca fiind una benefica pentru viitorii soferi, eliminand astfel orice tentativa de fraudare pentru obtinerea permiselor de conducere. Aceasta masura ii va da posibilitatea cursantului de a face contestatii in cazul in care se simte nedreptatit in urma rezultatului examenului practic.

Pe langa aceasta masura, mai intra in vigoare si alte prevederi drastice, precum cea care face referitoare la suspendarea activitatii scolilor si instructorilor auto care nu indeplinesc procentul promovabilitate de peste 50% într-un an, cu exceptia primului an de funcţionare, când se acceptă un procent de 40% (raportul dintre numărul de cursanţi care au promovat primul examen în vederea obţinerii permisului şi numărul cursanţilor care s-au prezentat pentru prima dată la examen).


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img