vineri, 29 martie, 2024

Norvegia regretă decizia SUA de retragere din acordul nuclear, pe care, potrivit AIEA, Iranul îl respectă

Distribuie:

Publicat:

Norvegia şi-a exprimat miercuri regretul în legătură cu decizia SUA de retragere din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, deoarece el este important pentru stabilitatea regională, a relatat televiziunea publică NRK, citată de agenţia Xinhua.

''Regretăm retragerea SUA din acord. Este un acord care a funcţionat până în prezent în scopul său, şi anume pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare'', a declarat ministrul norvegian de externe, Ine Eriksen Soreide, la postul NRK, salutând semnalele bune care vin dinspre Uniunea Europeană şi Iran, care doresc să continue acordul.

''Noi am avertizat SUA în legătură cu retragerea din acord şi am făcut apel la UE şi la alţi semnatari să rămână în acord în cazul în care SUA se retrag'', a afirmat şefa diplomaţiei norvegiene.

''Ceea ce ne preocupă este atât regimul global de neproliferare (nucleară), cât şi stabilitatea unei regiuni care este deja foarte instabilă'', a mai spus ministrul norvegian.

La rândul său, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a afirmat că acordul internaţional privind reducerea programului nuclear iranian, denumit oficial Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), a avut avantaje majore şi a fost respectat de către Teheran.

''Iranul este supus celui mai puternic regim de verificare nucleară din lume în baza JCPOA, care reprezintă o realizare semnificativă în materie de control'', a declarat Amano, referindu-se la monitorizarea intensă de către AIEA a activităţilor nucleare ale Iranului.

''În prezent, AIEA poate confirma că angajamentele privind domeniul nuclear sunt respectate de către Iran'', a precizat Amano într-o scurtă declaraţie scrisă, citată de agenţia DPA.

Reacţia ministrului norvegian de externe şi cea a şefului AIEA survin după anunţul preşedintelui american, Donald Trump, de retragere a SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Iran şi şase mari puteri ale lumii (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania). AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img