vineri, 29 martie, 2024

Noua lege a asociatiilor de proprietari! Urmeaza controale in blocuri

Distribuie:

Publicat:

Un senator PNL, fost secretar de stat, a initiat un proiect de act normativ menit sa reduca amploarea fraudelor pe care le fac administratorii asociatiilor de locatari. Acestia nu erau obligati sa prezinte documente, in cazul in care existau suspiciuni de frauda, dar daca acest proiect va deveni lege, va trebui sa o faca, dupa cum spune senatorul.

„In ultimii ani, in spatiul public au aparut numeroase dezbateri referitoare la abuzuri ale administratorilor, falsuri in acte, delapidari, fraude, multe dintre acestea ajungand in faza urmaririlor penale sau a condamnarilor, cu grave consecinte asupra populatiei care este nevoita, din banii proprii, sa suporte aceste fapte”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege initiat de Eugen Tapu-Nazare, senator PNL si fost secretar de stat in Ministerul Economiei.

„Unitatile administrativ-teritoriale primesc anual sute sau mii de reclamatii de la membrii asociatiilor care se considera nedreptatiti sau inselati de administratori, motiv pentru care primariile dispun controale pentru luarea masurilor care se impun. Chiar si asa, Legea nr. 230/2007 (legea asociatiilor de proprietari-n.red.), in forma actuala, ofera posibilitatea asociatiilor de proprietari sa nu prezinte la control documentele solicitate, neexistand nicio prevedere expresa care sa atraga raspunderea administratorului unei asociatii de proprietari pentru aceasta fapta”, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Prin urmare, Nazare spune ca este nevoie ca reprezentantii Primariilor care vin in control la asociatiile de proprietari, ca urmarea sesizarilor sa aiba in spate si o prevedere legala expresa care sa le intareasca atributiile.

Ca atare, in legea asociatiilor de proprietari, senatorul propune ca si „neprezentarea la organele de control cu documentele solicitate” sa intre in zona contraventiilor. Iar administratorii asociatiilor de proprietari care nu se conformeaza acestei obligatii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 500 de lei si 3.000 de lei, dupa cum arata proiectul de lege.

In Romania exista la ora actuala circa 130.000 de asociatii de proprietari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img