joi, 28 martie, 2024

Noua pacienti au fost diagnosticati cu trichineloza

Distribuie:

Publicat:

Vineri, 17 ianuarie 2020, in Alba Iulia au fost identificate noua persoane diagnostice cu trichineloza. Pacientii au consumat carne infestata de porc. Animalul a fost crescut in gospodaria proprie, nefiind examinata trichineloscopic, conform unui comunicat transmis de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Alba.

    „Noua persoane au consumat carne infestata, neexaminata trichineloscopic, de la un porc crescut in gospodarie si sacrificat cu ocazia sarbatorilor de iarna. Inspectorii DSVSA Alba au inceput, dupa raportarea primelor simptome specifice de imbolnavire, o ancheta epidemiologica. S-au prelevat probe si s-a efectuat examen trichineloscopic, prin metoda digestiei artificiale, in cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor, iar rezultatul a fost pozitiv la Trichinella spp.”, se arata in comunicat.

Conform sursei citate, carnea si preparatele din carne provenite de la porcul infestat, au fost identificate si puse sub restrictii sanitare veterinare. In urma analizelor au fost dirijate spre incinerare. Specialistii institutiei sanitare veterinare au dispus, totodata, efectuarea unei operatiuni de deratizare in gospodaria pacientilor.

DSVSA Alba a mai anuntat ca, „in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, in judet au fost efectuate peste 12.500 de examene trichineloscopice la porcii proveniti din gospodariile populatiei si circa 600 de astfel de analize la porcii mistreti vanati.”

    „Au fost identificate 5 probe pozitive de Trichinella spp., dintre care doua la porci domestici si trei la porci mistreti’, precizeaza comunicatul citat. DSVSA Alba transmite consumatorilor sa nu cumpere carne de porc a carei origine nu este cunoscuta, provenita din taieri clandestine sau care nu a fost supusa controlului sanitar-veterinar, pentru ca se expun la un risc major de imbolnavire.

    De asemenea, se recomanda efectuarea periodica a actiunilor de deratizare a gospodariilor in care sunt crescuti porci, cu firme autorizate, in vederea combaterii rozatoarelor, care sunt vectori de transmitere a bolii.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img