joi, 28 martie, 2024

Noua taxa auto: ce trebuie sa stii daca ai masina care polueaza

Distribuie:

Publicat:

Noua taxa auto se lasa asteptata, intrucat institutiile competente n-au gasit o formula de calcul legala. Totusi, taxa va exista, dar nu se stie de cand.

Noua taxa auto, care ar trebui contribuie la protejarea mediului, sperie multi soferi sau viitori soferi inca de anul trecut, cand a fost anuntata prima data.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a promis ca va fi gasita o formula de calcul legala, dar mai e putin si trece o jumatate de an si inca nu s-a intamplat asa ceva. Nu ca si-ar dori cineva sa existe o noua taxa, dar tergiversarea Guvernului si a celorlalte institutii competente spun multe despre credibilitatea noii taxe auto.

Noua taxa auto se lasa asteptata, dar o sa vina

„Cred ca, in ultima vreme, am spus de nenumarate ori, ca grupul de lucru din care fac parte, inclusiv producatorii si multe dintre ministerele care sunt abilitate nu au reusit sa gaseasca formula matematica astfel incat ea (taxa, n.r.) sa nu poata sa fie atacabila in justitie, asa cum s-a intamplat cu toate celelalte taxe de poluare, inclusiv cu timbrul de mediu”, a declarat ministrul Mediului.

„De aceea, eforturile Guvernului au fost ca inclusiv anul trecut sa suplimentam numarul de prima de casare, astfel incat reinnoirea parcului auto national sa se resimta. In acelasi timp, vom face lucrul acesta si in 2019 si ne-ar fi placut ca programul sa fi inceput, asa cum a inceput si anul trecut, la inceputul lunii martie, dar nu noi suntem cauza”, a mai adaugat ministrul.

Prin urmare, n-ai de ce sa te stresezi, deocamdata, dar noua taxa auto va veni, in mod sigur, pentru ca toti posesorii de automobile trebuie sa plateasca pentru poluare, considera cei de la Ministerul Mediului.

Evident, e de discutat cum pot banii sa-ti ofere un aer mai curat si un oras mai putin aglomerat. Dar, daca asa se face in Vest, de ce sa nu facem si noi? Ce anume? Banii din taxe se investesc in proiecte de infrastructura si energie regenerabila?

Cum s-ar putea calcul taxa auto din 2019

Cele trei componente in functie de care s-ar putea calcula noua taxa auto sunt capacitatea cilindrica a motorului, norma de poluare in care se incadreaza si emisiile efective de CO2 ale autoturismului.

In mod normal, ar trebui sa fie o taxa calculata ca in Occident, dar Guvernul vrea sa fie luat in calcul si venitul mediu national.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img