vineri, 26 aprilie, 2024

Nu ai cauciucuri de iarna?Te asteapta o amenda usturatoare

Distribuie:

Publicat:

Ne aflam in plina informare meteo de racire a vremii si ploi, astfel incat soferii care sunt opriti de Politie si nu au anvelope de iarna risca amenzi usturatoare. Cauciucurile de iarna nu au o data exacta la care trebuie instalate, insa Politia te amendeaza daca circuli cu anvelope de vara pe un drum acoperit de polei sau in conditii de lapovita.

Codul Rutier ii obliga pe soferi sa aiba montate cauciucurile de iarnaatunci cand carosabilul este acoperit de zapada. Potrivit Noului Cod Rutier, la art.100, aliniatul 6 se mentioneaza ca este interzisa „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa”.

In caz contrar soferii pot fi sanctionati cu maximum 20 de puncte de amenda, respectiv 2.500 lei (un punct de amenda = 125 lei), scrie capital.ro. Amenda minima, in acest caz, va fi de 1.125 lei. De asemenea certificatul de inmatriculare va fi retinut pana cand soferul nu va face dovada montarii cauciucurilor de iarna.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi insemnate cantitativ, racire accentuata a vremii, intensificari ale vantului si ninsori la munte, valabila de luni, ora 23:00, pana joi, la ora 23:00. In zona montana, treptat, incepand din a doua parte a zilei de marti (4 octombrie), ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare, iar mai ales in masivele din nordul teritoriului se va depune strat de zapada.

Dincolo de obligativitatea de a avea montate cauciucurile de iarna atunci cand carosabilul este acoperit cu zapada, este recomandat ca soferii sa-si schimbe anvelopele in cazul in care temperaturile scad sub 7 grade.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img