News Flash:

Nu au putut primi despagubiri. Fermierii vasluieni trebuie sa se puna la curent cu legislatia

9 Martie 2016
1820 Vizualizari | 0 Comentarii
In fiecare an sunt inregistrati fermieri care au avut culturi calamitate, dar care nu au fost despagubiti pentru ca nu au urmat pasii corect, asa cum prevede legislatia. Fermierii vasluieni trebuie sa se puna la curent cu legislatia daca doresc sa fie despagubiti, atunci cand au culturile calamitate. Ei trebuie sa stie ca a fost aprobata HG.nr.865/2014 cu privire la acordarea de ajutoare de minimis pentru despagubirea  pierderilor provocate de factorii meteorologici, cu sume cuprinse intre 250 si 1200 lei/ha. Exceptie fac  pasunile si fanetele pentru care nu se acorda despagubiri. La nivelul judetului Vaslui, urmare aparitiei acestui act normativ, au fost  informate primariile in cauza cu privire la ajutoarele de minimis care se acorda producatorilor agricoli ale caror culturi si plantatii au fost afectate de factori meteorologici nefavorabili.

„Din analiza fǎcutǎ la nivelul institutiei, rezultǎ cǎ ar fi douǎ cauze principale pentru aceastǎ situatie: pe de o parte este vorba, de faptul cǎ,  fermierii organizati in exploatatii agricole comerciale s-au adresat in mod direct Directiei pentru Agriculturǎ Judetene Vaslui, in vederea constatǎrii si evaluǎrii pagubelor, pentru a avea un document justificativ privind cresterea costurilor de productie pe unitatea de suprafatǎ in relatia cu Administratia Judeteanǎ a Finantelor Publice Vaslui, iar  pe de altǎ parte  sunt  primǎrii care, desi au raportat suprafete afectate, nu au mai depus dosare de daunǎ sau suprafetele au fost mai mici decat cele raportate. Facem apel pe aceastǎ cale la producǎtorii agricoli, cǎ in situatiile in care apar fenomene naturale care genereaza pagube culturilor si plantatiilor  agricole, trebuie sa instiinteze imediat, in scris, Primaria - autoritate localǎ care convoacǎ comisia localǎ pentru constatarea si evaluarea pagubelor, constituita prin Dispozitia primarului, potrivit art. 1, alin (2) din Anexa nr.9 la Ordinul comun nr.1422/192/2012 al ministrului mediului si padurilor si ministrului administratiei si internelor”,se arata intr-un raport al DJA Vaslui.

Comisia constituitǎ efectueazǎ verificǎri in teren si intocmeste procesul verbal de constatare si evaluare a pagubelor, document care va sta la baza acordǎrii despǎgubirilor, in cazul in care starea de calamitate este aprobatǎ printr-un act normativ. Din fericire, in acesta iarna,  fermierii nu au  anuntat, deocamdata, ca ar avea culturi calamitate din cauza gerului.
 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0955 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014149 (s)