joi, 28 martie, 2024

Nu e nevoie de magie ca sa economisesti la alimente

Distribuie:

Publicat:

Tocmai ai trecut cu bine de perioada sarbatorilor, dar saptamana trecuta au aparut cateva urgente care ti-au dat peste cap bugetul. Ce e de facut? Primul gand e sa faci un imprumut nebancar de 1000 ron ca sa treci de perioada mai crancena. Desi poti face acest lucru, ideal este chiar de acum sa-ti stabilesti mai bine prioritatile si sa economisesti bani. Pornind de la alimente, mai ales ca mai e putin si vine primavara, si piata se va impanzi de alimente proaspete si sanatoase.

Prima regula cand mergi la cumparaturi este sa pleci cu stomacul plin. Daca pleci infometat si dai de mirosul de pizza, carnaciori, sau cate si mai cate bunataturi existente intr-un mall, s-a zis cu portofelul. 

A doua regula de baza: fa o lista si cumpara exact ce este trecut acolo. Astfel, vei evita sa cumperi produse pe care nu le vei folosi prea curand.

O alta regula care mie imi foloseste, este sa cumperi produse ieftine de care stii sigur ca vei avea nevoie, cu mai mult timp inainte. Mai ales daca stai departe de un centru comercial cu preturi avantajoase, acest truc te va salva de la cheltuieli mari pe timp de weekend. De exemplu, faina, uleiul, zaharul, servetelele le cumpar de cate ori am ocazia. Le cumpar ieftin si stiu ca am mereu in casa.

Cumpara alimente de sezon! Daca vrei rosii pe timp de iarna, ar fi bine sa renunti sa faci un obicei din asta. Limiteaza-te la o data, de doua ori pe iarna, si mai bine foloseste muraturile si varza murata. Sunt pline de vitamine!

Cauta ofertele si alimentele gata de expirare! Daca obisnuiesti sa frecventezi unul sau doua magazine, obisnuieste sa-ti iei oferta de saptamana viitoare. Acolo vei gasi mereu oferte foarte bune si in felul acesta poti cumpara ieftin si bun. Asa poti proceda la cafea, fructe, dulciuri, mezeluri. Incearca si alimentele ce se apropie de termenul limita, dar nu-ti face provizii. Cumpara astfel de produse doar daca stii sigur ca le vei consuma. 

Cumpara de la tarani! Daca locuiesti intr-un oras maricel cu piete mari, atunci sunt sigura ca ai observat ca oferta este variata. Vei gasi pe la colturi oameni de la tara cu produse naturale, dornici sa-si vanda marfa si sa se intoarca acasa. Diferentiaza-i de intermediari! Asa poti cumpara fructe delicioase vara, plante uscate, sunca, costita, carnati, fasole pe timp de iarna, nuci, miere toamna, si gramezi de verdeturi in anotimpul primavara. Sunt foarte sanatoase si ieftine, si in plus poti negocia un pic pretul.

Cumpara produse vrac! Pastele, napolitanele, carnea de orice fel, mezelurile sunt toate mult mai ieftine daca le cumperi la kilogram. Cele ambalate au preturile cu aproximativ 30% mai scumpe. 

Cumpara marcile proprii ale hipermarketurilor. Toate marile hipermarketuri comercializeaza produse marca proprie care sunt la fel de bune ca celelalte care beneficiaza de mai multa reclama. Incearca pe rand cate un astfel de produs, si schimba-le incet-incet. Vei fi surprins sa observi cum valoarea cheltuielilor scade aproape la jumatate.

Alcatuieste un meniu in fiecare saptamana. Daca vei sti dinainte ce ai de gand sa prepari de mancare, atunci va fi mult mai simplu sa cumperi exact ce ai nevoie. Ar fi util si sa stabilesti o zi pentru cumparaturi pe saptamana, mai ales daca ai masina.

Urmand aceste reguli simple si de bun simt, vei putea sa uiti in sfarsit de dobanzile la credite de nevoi personale si iti vei putea trai viata asa cum doresti: liber si fara datorii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img