joi, 28 martie, 2024

Nu te trata singur acasă dacă ai COVID: Medicamentele care ar putea să îți facă mai mult rău decât bine

Distribuie:

Publicat:

Multe persoane refuză să se vaccineze, în schimb, când se îmbolnăvesc de COVID-19, încearcă să se trateze singure. Iată ce medicamente să NU iei dacă suferi de această boală.

Tratamentele autorizate pentru COVID-19 depind de cât de gravă este boala și dacă pacientul se poate trata acasă ori dacă are nevoie de spitalizare sau de oxigen suplimentar. Este indicat ca persoanele cu simptome de COVID-19 să se adreseze medicului de familie, care le va îndruma în continuare legat de tratament și monitorizare.

NU este indicat ca pacienții să ia după ureche diverse presupuse tratamente și nici să încerce să obțină medicamente despre care au auzit de la nespecialiști că ar funcționa ca tratament pentru COVID-19, deoarece aceste acțiuni le-ar putea face mai mult rău decât bine, avertizează doc.ro.

Ce medicamente să NU iei dacă ai COVID-19?

Cercetătorii din întreaga lume lucrează la diverse tratamente pentru COVID-19, dar deocamdată puține sunt aprobate și doar pentru anumite forme de boală. Să vedem ce medicamente nu ar trebui luate în caz de COVID-19:

Ivermectină

Ivermectina NU este un medicament pentru tratarea virusurilor și autoritățile sanitare din SUA și Europa nu au aprobat utilizarea acestuia pentru a trata sau a preveni boala COVID-19. Unele studii timpurii pe culturi celulare au părut să indice că ivermectina ar putea împiedica SARS-CoV-2 să pătrundă în celule, dar acest lucru nu s-a întâmplat la oameni.

Luarea unor doze mari din acest medicament destinat animalelor poate provoca vătămări grave la om. Au fost raportate multe apeluri la serviciul medical de urgență din partea pacienților cu COVID-19 care au luat acest medicament destinat bovinelor și cailor și au avut efecte adverse grave.

Într-un raport din octombrie 2021 despre ivermectină, cercetătorii au precizat că efectele secundare periculoase de după administrarea ivermectinei pot include confuzie, pierderea controlului asupra mișcării corpului (pentru că medicamentul se poate acumula în creier), slăbiciune, tensiune arterială scăzută, convulsii, tulburări gastro-intestinale, amețeli, tulburări de vedere sau erupții cutanate. Efectele secundare pot fi declanșate prin administrarea de medicament în doze nepotrivite sau prin interacțiunea acestuia cu alte medicamente.

Umifenovir (Arbidol sau Arbivir)

Ca medicament antiviral tradițional, umifenovirul a fost utilizat pe scară largă în Wuhan la începutul pandemiei de COVID-19 și apoi a prezentat interes în lumea științifică pe baza datelor in vitro care sugererau o activitate împotriva sindromului respirator acut sever (SARS). Însă analizele științifice arată că medicamentul nu este nici eficient împotriva COVID-19 și nici sigur.

O meta-analiză¹ din august 2021 arată că nu există niciun beneficiu semnificativ al utilizării arbidolului în comparație cu tratamentul non-antiviral sau cu alți agenți terapeutici împotriva bolii COVID-19, însă în cazul umifenovirului au apărut mai multe efecte adverse.

Sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate pentru a stabili eficacitatea și siguranța arbidolului pentru COVID-19. În România, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a informat printr-un comunicat emis în noiembrie 2021 că medicamentul Arbidol NU este autorizat în țara noastră.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img