joi, 28 martie, 2024

Nu uitati sa consumati cartofi dulci

Distribuie:

Publicat:

Spre deosebire de cartoful alb, cel dulce este mult mai bogat în nutrienti. Exista doua categorii de cartofi dulci: cartoful Jersey (cu o pulpa mai uscata) si cartoful Yam (mult mai zemos, care capata textura gelatinoasa cand este gatit).

100 de grame de cartof dulce gatit (copt sau fiert) are putin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3,6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnica recomandata de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu si 28% din cea de mangan.

Pe langa acestea, se regasesc mici cantitati de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, tiamina, riboflavina si folati.
De asemenea, cartoful dulce este o sursa importanta de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant care da culoare acestei legume atat de versatile.

Video – “Monstrul” din pamant. Asa se dezvolta cartoful dulce

Cartoful dulce poate avea mai multe varitati de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro. De aceea este indicat ca atunci cand este consumat sa nu se îndeparteze coaja subtire, deoarece contine numeroase fibre, potasiu si quercitina – substanta recunoscuta pentru efectele sale antioxidante exceptionale. Nu acelasi lucru se poate spune despre cartoful clasic, alb, a carui coaja este toxica!

Numeroase studii au demonstrat de-a lungul timpului ca un consum frecvent de cartofi dulci ar putea preveni afectiuni grave precum diabetul, obezitatea sau bolile de inima.

Recomandati bolnavilor de diabet, dar si celor care vor sa se fereasca de aceasta boala – cartofii dulci au un indice glicemic scazut, iar cercetarile arata ca pot reduce episoadele de scadere brusca a glicemiei si aparitia sindromului de insulino-rezistenta. De asemenea, fibrele din cartofii dulci au rol de a regla glicemia si de a îmbunatati digestia, prevenind constipatia si balonarea.
Îmbunatatesc circulatia sangelui datorita sodiului si potasiului.

Continutul bogat în betacaroten ar putea ajuta la prevenirea cancerului de prostata, se arata într-un studiu al expertilor de la universitatea Harvard. De asemenea, cancerul de colon este tinut la distanta tot datorita acestui antioxidant puternic.
Fierul din cartofii dulci poate sprijini fertilitatea. În plus, vitamina A (transformata astfel în organism cu ajutorul betacarotenului) este esentiala în timpul sarcinii si alaptarii, pentru a asigura un echilibru hormonal.

Vitamina C si, iarasi, betacarotenul întaresc sistemul imunitar, ferindu-ne de raceli si alte probleme respiratorii.
Colina din cartofii dulci este un nutrient important care ajuta la mentinerea sistemului muscular, dar si a memoriei. În plus, colina asigura un somn linistit si ajuta la transmiterea corecta a impulsurilor nervoase. Un studiu publicat în „Journal of Medicinal Food” arata chiar ca aceste legume pot avea proprietati antiinflamatorii.

Vitaminele A, C si E din cartofii dulci sunt aliatii vederii optime. Tot vitamina A este necesara pentru a contracara efectul nociv al radiatiilor ultraviolete si pentru a stimula productia de colagen, care asigura elasticitate pielii, prevenindu-se astfel aparitia temutelor riduri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img