vineri, 29 martie, 2024

Numărul persoanelor care au vizitat, în 2017, Mănăstirea Coşula, de cinci ori mai mare faţă de 2016

Distribuie:

Publicat:

Numărul persoanelor care au vizitat, în 2017, Mănăstirea Coşula din judeţul Botoşani a crescut de cel puţin cinci ori faţă de anul precedent, ca urmare a reabilitării lăcaşului de cult, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, stareţul Calinic Chirvase.

Potrivit acestuia, lunar, mii de oameni vizitează mănăstirea sau participă la slujbele religioase oficiate la Coşula.

"Pe noi nu ne-a interesat atât creşterea numărului de turişti, cât creşterea numărului de credincioşi. Prin reabilitarea mănăstirii am reuşit să atragem de cel puţin cinci ori mai mulţi credincioşi la slujbe. Ne-a ajutat şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care a inclus mănăstirea într-un circuit turistic", a afirmat Chirvase.

Stareţul de la Coşula susţine că, pe fondul unei infrastructuri turistice dezvoltate, care să includă şi pensiuni şi hoteluri în zonă, a demarat un proiect pentru construirea unor spaţii de cazare.

El a menţionat că în primăvară va începe construcţia în curtea mănăstirii a unui imobil cu 30 de camere destinate cazării turiştilor.

"Credincioşii au început să vină şi unii dintre ei vor să rămână peste noapte. Dacă nu ai unde să îi cazezi, pleacă în altă parte", a adăugat Calinic Chirvase.

Mănăstirea Coşula din Botoşani, recunoscută pentru picturile originale cu vechime de aproape 500 de ani, a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţ, după implementarea unui proiect european de reabilitare în valoare de aproape 15 milioane de lei.

Coşula este o mănăstire de călugări, situată la o distanţă de circa 20 kilometri sud-est de municipiul Botoşani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş Coşolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin.

Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezenta un important centru duhovnicesc şi cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserică parohială. A fost reînfiinţat în 1991.

Ansamblul Mănăstirii Coşula este inclus pe lista monumentelor istorice.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img