News Flash:

Numirea sefului DIICOT, un TEST in opinia Comisiei Europene. Parlamentul a fost criticat

28 Ianuarie 2015
1424 Vizualizari | 0 Comentarii
Din raportul MCV, care urmeaza sa fie publicat astazi, reiese ca Parlamentul Romaniei este aspru criticat pentru refuzul de a ridica imunitatea unor parlamentari, iar numirea noului sef al DIICOT este un test ce evidentiaza in realitate coruptia unor magistrati. Raportul MCV subliniaza si faptul ca progresele anterioare au fost intarite, fiind subliniata necesitatea ca institutiile judiciare sa-si continue activitatea in aceasta directie. Totodata, Comisia Europeana (CE) precizeaza ca se observa o crestere a increderii populatiei in sistemul judiciar.

Raportul consemneaza activitatea Curtii Constitutionale, subliniind ca unele decizii ale CC nu au fost respectate de catre Parlament. In ceea ce priveste amenintarile la adresa independentei justitiei, conform surselor citate, documentul releva ca atacurile, inclusiv din partea politicienilor, la adresa judecatorilor si procurorilor au ramas o problema, dar numarul lor a scazut fata de anii precedenti. Raportul mentioneaza ca urmeaza sa fie numit un nou sef la DIICOT, subliniind importanta unei proceduri de selectie transparente. Raportul MCV cuprinde referiri si la Avocatul Poporului si la neimplicarea acestuia in contestarea unor ordonante de urgenta la Curtea Constitutionala. Totodata, evidentiaza numarul in crestere al cazurilor de coruptie in randul judecatorilor si procurorilor anchetate de DNA.

Pe langa activitatea DNA, raportul saluta si activitatea ANI, a ICCJ si a CSM. Ca si precedentele rapoarte, documentul care va fi publicat miercuri noteaza faptul ca Parlamentul nu a respectat toate deciziile ANI privind incompatibilitatea, existand cazuri cand parlamentari declarati incompatibili nu au fost suspendati. De asemenea, Parlamentul este criticat pentru faptul ca a respins sau a tergiversat cereri ale DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari, iar criteriile acestor refuzuri nu sunt clare. Coruptia ramane o problema majora in Romania, dar documentul CE remarca numarul in crestere al anchetelor si al condamnarilor in cazuri de coruptie la nivel inalt. In schimb, CE are observatii cu privire la rata mica de confiscare a averilor si de recuperare a daunelor in urma unor decizii finale ale instantelor.

Documentul consemneaza coruptia din educatie, in special pe cea legata de examenele de bacalaureat, dar si pe cea din sistemul medical. CE insista pentru o procedura transparenta in cazul desemnarii noului sef al DIICOT, precum si pentru revizuirea a modului in care se fac numirile pe posturile importante din sistemul de justitie. O alta recomandare ar putea viza gasirea unei modalitati privind aplicarea automata de catre Parlament a deciziilor instantelor referitoare la parlamentari. Raportul de astazi este mai bun decat cel din 2014 si mai bun decat cel al Bulgariei, potrivit Mediafax.

raportul mcv
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1303 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036804 (s)