joi, 25 aprilie, 2024

Nutritionistul Mihaela Bilic recomanda: Alimentele minune pentru organism cand ai hipertensiune, diabet sau colesterol

Distribuie:

Publicat:

Medicul nutriționist a atras atenția asupra unei tendințe a oamenilor de conformare în ceea ce privește moda culinară. Astefl multe alimente minune pentru organism sunt ocolite de români. Puțini știu, de exemplu, ce efecte miraculoase au leguminoasele pentru starea de sănătate a organismului.

Alimente minune pentru organism

Mihaela Bilic reamintește că bunicii noștri cinsiderau fasolea ca fiind „carnea săracului”. Celebrul nutriționist îi îndeamnă pe români să gătească și să consume fasole, mazăre sau linte măcar de două ori pe săptămână.

Alimente minune „Fasolea, mazărea și lintea. Bunicii noștri știau că fasolea e “carnea săracului”, însa noi am cam uitat.
Legumele-boabe precum fasolea, lintea, mazarea, soia, quinoa se numara printre vegetalele cu cel mai bogat continut de elemente nutritive. Sunt in primul rand o sursa importanta de proteine, dar si de glucide cu absortie lenta.

In leguminoase avem proteine cat in carne (18-22%), cu precizarea ca proteinele vegetale sunt de calitate inferioara celor animale, adica nu contin toti aminoacizii esentiali. Pentru a compensa deficitul de metionina si excesul de lisina, legumele boabe trebuie combinate cu cereale, fie la aceeasi masa, fie pe parcursul aceleiasi zile.

Adica asociați mazărea, fasolea și lintea cu pâine, mămăliga, orez sau paste făinoase.

Pe baza acestor reguli de nutritie se mananca fasole cu porumb in Mexic si paste cu mazare in Italia. Legumele boabe dau satietate crescuta pentru ca sunt bogate in fibre care umplu rapid stomacul, elibereaza energia lent si mentin glicemia stabila timp indelungat, prevenind pofta de dulciuri. Fibrele solubile din compozitia lor ajuta la scaderea absortiei colesterolului din alimente.

Mihaela Bilic. „Sunt recomandate în cura de slăbire, hipertensiune, diabet, colesterol crescut în sânge”

Leguminoasele conțin puține grăsimi (dacă nu turnăm noi ulei din belșug la gătit), de aceea sunt recomandate în cura de slabire, hipertensiune, diabet, colesterol crescut în sânge.

Daca nu sunt preparate corect, fasolea si mazarea pot provoca gaze si balonare.

Țineți-le în apă 12 ore înainte de a le găti, fibrele de celuloză se înmoaie și acest inconvenient dispare.

De precizat ca lintea, soia si quinoa nu ridica probleme la gatit.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img