marți, 16 aprilie, 2024

O afacere suta la suta ieseana. Trei tineri antreprenori au readus la viata o reteta traditionala romaneasca din care scot bani frumosi – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Afacerea este unica in Iasi • Ideea investitiei le-a venit dupa ce au vazut ca se arunca multa materie prima • Afacerea a "costat" pana acum 50.000 de euro si tot atat vor mai investi in urmatoarea perioada • "Vrem sa fie o afacere de lunga durata", sustine unul dintre asociati

Bogdan Ghinet, un tanar in varsta de 33 de ani, din Iasi, este unul din cei 3 asociati care se ocupa de afacerea cu fructe deshidratate. Acesta a lucrat aproape 10 ani în domeniul implementarii proiectelor cu fonduri europene si nationale, insa a renuntat la meseria banoasa pentru ca depindea de institutiile statului si lucrurile nu functionau in directia buna atat pentru el, cat si pentru beneficiarii pentru care realiza proiectele. Pentru ca antreprenoriatul i-a intrat in sange, a decis in urma cu 4 ani sa infiinteze o afacere. Asa a pornit practic business-ul cu fructe deshidratate, care produce "Scrijele de mere ca la bunica". Scrijelele sunt bucati de mar deshidratat.

"Ideea de a face asta mi-a venit in anul 2015. Eu faceam consultanta pe fonduri europene de ceva timp si stiam ce presupune un plan de afaceri. Am renuntat la consultanta pentru ca noi, consultantii, suntem undeva la mijloc, intre beneficiar si stat si nu e in regula pentru ca, daca ceva merge prost din cauza statului, tot noi suntem de vina, dar si pentru ca era o nisa neexploatata. Acum toata lumea face suc. Am zis sa fac ceva ce nu se mai face. Eu realizam proiecte in industria prelucrarii metalelor si lucrand in fabrica am prins deja ideea producerii unui produs propriu. Am participat la evenimente de net-working, am vazut modele de afaceri, cu tineri care au pornit cu o idee si au ajuns sa aiba afaceri de succes. Mie imi place zona de agricultura, dar in sensul de valorificare a materiei prime", sustine antreprenorul.

Investitie de 50.000 de euro

Ieseanului i-a fost putin greu la inceput, pentru ca nu avea fabrica unde sa produca scrijelele. Insa, cu eforturi financiare mari, a reusit sa deschida si partea foarte importanta din business: locul unde se deshidrateaza merele. "Initial, scrijelele erau facute la un tip din Olt, care le facea traditional, la un cuptor din lut. Faptul ca ma duceam acolo ma costa transportul si crestea si pretul produselor. Atunci au venit reprezentantii unui supermarket sa negociem o posibila colaborare, dar cand au vazut ca nu le produc, ci doar le vand, nu au vrut sa semnam contractul. Atunci am decis sa deschidem o fabrica si am facut-o anul trecut, in comuna Rebricea, la granita cu Vaslui. Suntem trei asociati. Am investit 23.000 de euro, bani dintr-un program finantat de Raiffeisen, obtinuti in anul 2017, dupa ce am cautat o sursa de finantare, iar pana la 50.000 de euro, din surse proprii. Vom mai investi cu siguranta inca 50.000 de euro in viitorul apropiat si vrem sa fie o afacere de lunga durata. Utilajele si chiria sunt cele mai scumpe si a durat pana am folosit fabrica, pentru ca am amenajat corespunzator spatiul ce nu mai fusese folosit de ceva timp. Am dat drumul efectiv la treaba anul trecut, in noiembrie", sustine Bogdan Ghinet.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img