vineri, 29 martie, 2024

O batrana aproape oarba a asteptat 22 de ore sa fie internata intr-un spital. Daca nu s-ar fi intervenit, pacienta ar fi si acum pe holul unei clinici – FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

 Batrana a fost plimbata o noapte intreaga de la un spital la altul • Adela Gheorghiu are 88 de ani, locuieste singura si nu are rude 

batrana de 88 ani, din Iasi, fara familie, a trecut prin clipe grele pentru a beneficia de o consultatie medicala. Adela Gheorghiu locuieste singura si pentru ca este aproape oarba si nu mai este capabila din punct de vedere psihic pentru a se ingriji singura, vecinii au fost nevoiti sa ia masuri. Luni dupa-amiaza, o vecina a sunat la Serviciul de urgenta 112 si a solicitat o ambulanta pentru a o transporta pe batrana la spital. 

Adela Gheorghiu a spart lucruri din casa si pentru ca era agitata, vecina a considerat ca are nevoie de ajutor de specialitate. Speriati ca batrana ar putea provoca o adevarata tragedie in bloc, vecinii au incercat sa-i ofere ajutor. Ieri, dupa 22 de ore de asteptare, vecina care a solicitat ambulanta a venit la spital si nu i-a venit sa creada ca dupa atatea ore batrana nu a fost internata. 

“Este de neconceput ca aceasta pacienta sa stea 22 de ore fara sa i se puna un diagnostic si sa primeasca ingrijiri medicale. Dupa manifestarile pe care le are cred ca este vorba de o dementa. Ea nu vede, nu are pe nimeni si nu se mai poate ingriji. Este posibil ca batrana sa lase gazul deschis si sa sarim in aer. Se poate intampla o nenorocire. Am decis sa o duc la spital, pentru ca are nevoie de un tratament de specialitate. Ea nu poate reveni acasa in situatia in care se afla. Am vrut sa o internam intr-un centru de ingrijire batrani, dar trebuie sa i se faca un dosar medical. A muncit o viata si acum nu poate beneficia de un tratament de specialitate. Asa ceva nu este permis”, a declarat vecina. 

Plimbata de la un spital la altul

Luni dupa-amiaza, ambulanta a transportat-o pe batrana la Spitalul “Prof. Dr. Nicolae Oblu” (Neurochirurgie) din Iasi. In urma unui consult, medicii au decis sa o transfere la Spitalul “Sf. Spiridon” pentru consult cardiologic. Adela Gheorghiu a ajuns in UPU la Spitalul “Sf. Spiridon” si dupa mai mult timp a fost consultata de medicul cardiolog care i-a prescris un tratament pentru hipertensiune si ateroscleroza. 

La un moment dat, pacienta a devenit agitata si medicii din UPU au transferat-o la Institutul de Psihiatrie “Socola” din Iasi. Dupa un consult psihiatric, medicul de garda a decis ca pacienta sa revina cu unul dintre membrii familiei pentru evaluare de specialitate. Medicul psihiatru a precizat in fisa de observatie ca batrana era calma si nu necesita spitalizare. De la psihiatrie, bolnava a ajuns din nou in ambulanta si a fost transportata iarasi la Spitalul “Prof. Dr. Nicolae Oblu” (Neurochirurgie). 

Adela Gheorghiu nu ramane nici la Neurochirurgie. Medicul de garda din UPU a decis sa o trimita din nou la UPU la Spitalul “Sf. Spiridon”. De aceasta data, medicii i-au indicat un consult la medicina interna. Adela Gheorghiu este urcata iar in ambulanta si ajunge din nou la UPU in Spitalul “Sf. Spiridon”. Ieri dupa-amiaza, batrana era tot in UPU, asteptand o ambulanta pentru a fi transferata la Sectia de geriatrie de la Spitalul “C.I. Parhon” din Iasi. Aici i s-a gasit un loc, dupa ce s-a intervenit la un alt medic, pentru ca nu erau paturi libere la geriatrie.  

“Pacienta are nevoie de ingrijire intr-un centru pentru batrani”

Dupa ce a fost plimbata aproape prin toate spitalele, nu se stie cat timp va ramane batrana, in varsta de 88 ani, la Spitalul Parhon. Sefa UPU a declarat ca batrana nu reprezenta o urgenta si trebuia internata intr-un centru de ingrijire batrani, dupa ce i se stabilea un tratament la psihiatrie. 

“Noi am facut tot ce se putea pentru pacienta. Suntem spital de urgenta si pacienta nu necesita internare la Spitalul «Sf. Spiridon». Pacienta are tulburari de vedere si dementa senila. A devenit agitata si am trimis-o la Institutul «Socola» Iasi pentru consult de specialitate si tratament. Medicul nu a internat-o si pacienta a fost trimisa din nou la Neurochirurgie si apoi din nou la noi. La psihiatrie medicul a scris ca pacienta este calma si sa revina cu familia pentru evaluare. Am tot respectul pentru persoanele in varsta, dar aceasta pacienta are nevoie de ingrijire intr-un centru pentru batrani. Pacienta nu a stat 22 de ore in UPU. Noi i-am facut investigatiile necesare si nu reprezenta o urgenta si nu era nevoie de internare. Am contactat persoana care a facut apelul la 112, o vecina, si i-am explicat ca nu avem nicio vina. Dimpotriva, am solicitat sprijinul politistilor pentru a gasi pe cineva din familie. Noi nu stim daca are sau nu familie. Am facut adresa la Directia de Asistenta Comunitara pentru a-i oferi sprijin. Pacienta este in UPU si asteapta ambulanta pentru a fi transferata la geriatrie. Medicul Paulet a facut o solicitare la Clinica de geriatrie de la Spitalul Parhon si i s-a spus ca nu sunt locuri. Ulterior s-a intervenit din partea batranei si ni s-a spus ca o putem transfera acolo. Permanent ne confruntam cu astfel de cazuri”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iasi. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img