sâmbătă, 20 aprilie, 2024

O constructie unica in Romania, este in paragina

Distribuie:

Publicat:

Castelul-calendar din judetul Mures, o constructie unica in Romania, este in paragina. A fost construit la inceputul anilor 1900 de catre baronul Istvan Ugron, ambasadorul Austro-Ungariei in Rusia. Cladirea are atatea ferestre cate zile are un an si a fost gandita, spune legenda, pentru a o impresiona pe una dintre fetele tarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Acum, lacatul este pus pe usi, iar cladirea se degradeaza pe zi ce trece.

Castelul care vegheaza deasupra localitatii Zau de Campie a adunat in jurul lui multe legende. Batranii au povestit generatiilor mai tinere ca a fost ridicat din dragoste pentru una dintre fiicele tarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Aceasta i-ar fi cerut baronului sa paveze drumul catre castel cu bani de aur, dar dorinta nu i-a putut fi indeplinita, astfel ca printesa nu a mai ajuns aici. Cativa ani mai tarziu, ea a fost ucisa, iar baronul nu s-a mai casatorit.

“Se implinesc 97 de ani de la executia tarului Rusiei cu intreaga familie, interesant ati prins data asta. In 1899, Ugron Istvan avea 39 de ani si s-a gandit el sa faca un castel altcumva decat exista pe unde a fost el prin Europa”, povesteste istoricul Ioan Dorim.

Castelul a fost construit in 1911, iar dupa 1945, constructia a fost nationalizata de autoritatile comuniste, care i-au dat, rand pe rand, mai multe utilizari. Din 2012 insa, castelul a ramas uitat de lume. Acum are nevoie de lucrari serioase de reabilitare, in special la fatada care se degradeaza pe zi ce trece. Chiar si asa, cladirea este impresionanta si astazi: are 365 de ferestre, cate zile are un an, 52 de camere, cate saptamani sunt intr-un an si 4 turnuri, la fel ca anotimpurile.

Imobilul, care este considerat monument istoric, apartine Consiliului Judetean Mures, dar este in administrarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Reprezentantii institutiei au in plan accesarea unor fonduri europene pentru transformarea castelului in centru de zi pentru copiii nevoiasi si terapie pentru persoanele cu dizabilitati, dupa ce pana in 2012, aici a functionat o casa de copii.

“Calcule tot am facut, ar fi vorba de cateva milioane de euro”, spune Iurian Alexandru, primarul comunei.

“Nu vom putea porni la drum decat in urma unei expertize tehnice care ne va dovedi ca da, cladirea respectiva va face fata. Ar trebui imprejmuit gardul, paza este asigurata, hidroizolatie”, precizeaza Constantin Doru, purtator de cuvant al DGASP Mures.

“Cum Guvernul de un an si sapte luni intarzie definitivarea ghidurilor solicitantilor, noi nu avem pe ce sa depunem acest proiect. Si de doi ani de zile el e in conservare”, precizeaza Ciprian Dobre, presedintele Consiliului Judetean Mures.

Banii pentru reabilitarea castelul ar urma sa vina prin Programul Operational Regional, iar pentru demararea lucrarilor, va fi nevoie de aviz din partea Ministerului Culturii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img