vineri, 29 martie, 2024

O criza de furie de pana la 5 minute blocheaza sistemul imunitar pana la 6 ore

Distribuie:

Publicat:

Dumitru Constantin Dulcan, unul dintre cei mai renumit medic neurolog si psihiatru din Romania, a publicat în 1981 o carte numita „Inteligenta materiei“, o lucrare care a bulversat pe oamenii de stiinta. Într-un interviu acordat Formula As, profesorul a fost întrebat care sunt mecanismele care declanseaza boala în organism si ce rol joaca stresul în provocarea bolii?

„Stresul are un rol foarte nefericit. Stresul este reactia pe care o are organismul la o trauma care poate sa fie fizica, psihica, emotionala. Stresul în organism are efect asupra a trei elemente structurale esentiale: neuronul, ADN-ul, adica substratul genetic al organismului, si sistemul imunitar. În ceea ce priveste neuronul, stresul blocheaza neurogeneza, formarea de noi neuroni sau formarea de noi conexiuni. si iata ca în secolul nostru vorbim de o frecventa din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescanda a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacitatii intelectuale. Stresul reduce, pur si simplu, longevitatea, durata vietii.

Un stres, o furie, o manie de cinci minute poate sa blocheze celulele sistemului imunitar aproape pana la cinci-sase ore. Sistemul imunitar este acel sistem de celule si organe care produc limfocite. Acestea ne apara de virusuri, de bacterii si îsi fac datoria circuland în permanenta în organism. De pilda, celulele care mor trebuie îndepartate. Iar în organism exista celule limfatice killer sau ucigase, care înglobeaza aceste celule care mor, pentru ca altfel ele se pot fixa pe un loc, creeaza inflamatie si de aici ne putem trezi cu tot soiul de boli, inclusiv cancer. Asadar, aceste celule numite medical „NK“ sunt extrem de utile, ele trebuie sa circule în permanenta în organism ca sa poata si sa ne apere împotriva tuturor acelor substante care sunt straine de corp. Stresul le tulbura eficienta.

Stresul, care azi a luat proportii gigantice, ura, mania, îndoiala, neîncrederea în ceilalti, invidia, gelozia provoaca în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are si ea un efect nociv asupra organismului, nu doar ca împiedica vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli. Dar stiati ca si frica ne face rau? Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cusca s-a pus un miel si într-o cusca alaturata s-a pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frica. Orice dezechilibru emotional aduce, mai devreme sau mai tarziu, boala”, a spus medicul.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img