vineri, 29 martie, 2024

O cunoasteti pe aceasta tanara? A dat lovitura in afaceri, la Iasi! Are in curte cateva masini pentru care a platit aproape un milion de euro – FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Norocul a dat peste ea in urma cu cativa ani • De atunci, a dezvoltat o afacere invidiata de multi dintre colegii sai de breasla • Are sute de hectare intr-o comuna din apropierea Iasului, de unde scoate bani frumosi • "Noi suntem perseverenti si prudenti si acum am ajuns la un nivel la care suntem multumiti", spune tanara

In comuna Ruginoasa din Iasi se face agricultura la cel mai inalt nivel. Fermierii lucreaza peste 4.000 de hectare de teren agricol. Insa exista in localitate un fermier care se poate compara cu cei mai experimentati latifundiari din judet. Imediat dupa ce ai trecut de Palatul de la Ruginoasa, se vede o curte plina cu utilaje agricole.

De cum intri pe poarta, nu poti sa nu ramai impresionat de ordinea si curatenia care domnesc in fiecare colt. Toate masinile sunt asezate milimetric si lucesc de curatenie. Iti vine imediat in minte un gand: aici e mana unei femei. Si asa este. Locul este al unei femei fermier. Agricultoarea Olivia Pristavita este cea care administreaza de cativa ani 300 de hectare de teren agricol, o afacere dezvoltata cu multa munca si pasiune.

De la economist, la agricultor

Olivia este la fel de puternica ca alti fermieri din judet cu experienta. Are acelasi stil de viata aproape spartan, ca acestia, de ani buni. Parca e obligatoriu pentru cei care vor sa faca agricultura performanta. "Cate nopti nedormite am avut de cand am terenurile agricole", spune agricultoarea cu zambetul pe fata. "Dar noi suntem perseverenti si prudenti si acum am ajuns la un nivel la care suntem multumiti", continua Olivia Pristavita, in varsta de 37 de ani.

Primul contact cu agricultura a fost in anul 2005. "Sunt din Husi, Vaslui. Dupa ce am terminat studiile in economie la Iasi, mi-am cautat un job sa profesez in domeniu, ca economist. Asa am ajuns la compania Prutul. Acestia au cumparat terenuri agricole in Iasi, fiind printre primele cumparate aici in judet. M-am angajat la silozul de la Sarca. Din 2005 pana in 2017 am lucrat in agribusiness, la Prutul", povesteste tanara agricultoare.
In anul 2013, a luat terenuri in arenda de la oamenii din comuna. De atunci, suprafata cultivata cu cereale a crescut constant.

ADVERTISING

inRead invented by Teads

"Terenurile au fost achizitionate cu credite. Am inceput cu 100 de hectare, iar cu fiecare an, am crescut cu 50 de hectare, ajungand in prezent la 300. Anul trecut am renuntat la postul de economist de la Prutul pentru ca nu mai faceam fata. E destul de multa munca si trebuie prudenta si perseverenta. In anul 2017, am reusit sa ne capitalizam, astfel ca pentru inputuri platim din banii nostri. Acum avem 4 angajati", spune Olivia.

Utilajele performante, agricultura performanta

Tanara spune ca fara acestea nu se mai poate face agricultura la acest nivel. "Nu vad alta posibilitate a unui tanar fermier sa dea randament. Pot sa spun sincer ca dupa primul an in care mi-am luat si celelalte utilaje performante, prin fonduri europene, mi-a crescut productia cu 10-15 la suta. Proiectul pe fonduri europene a fost de 520.000 de euro, din care 364.000 de euro, fonduri nerambursabile. Noi cultivam grau, rapita, floarea-soarelui si porumb, culturi de primavara, dar si sfecla de zahar. Anul trecut am cultivat 10 hectare cu sfecla, iar anul acesta o sa fie dubla suprafata", sustine agricultoarea.

Aceasta este pe locul trei la nivelul judetului in ceea ce priveste subventia pe sfecla de zahar. Fiind o cultura agricola care beneficiaza de subventii mari la hectar, fermierii sunt interesati de cultivarea ei. Astfel, 600 de euro se plateste la hectar doar ca sprijin cuplat, suma la care se adauga SAPS (Schema de Plata pe Suprafata), ANT (Ajutorul National Tranzitoriu) si plata pe inverzire si cea pentru tineri fermieri si redistributiva. In total, se poate ajunge la o subventie de peste 800 de euro pentru un hectar cultivat cu sfecla de zahar. Cheltuielile sunt insa pe masura.

"Pentru un hectar platim 6.300 de lei doar pe ingrasaminte si motorina. Noi vindem cu 0,12 pe kilogram, adica 1.200 de lei la o tona. Am avut anul trecut productie de 70 de tone la hectar. Unii fermieri pot ajunge si la 100 de tone la hectar. In general, ingrasamintele si combustibilul sunt cele mai mari cheltuieli in agricultura", explica Olivia Pristavita.

Asigurarile impotriva secetei, garantia impotriva pierderilor

Agricultoarea spera ca in 3 ani sa achite toate datoriile la banci. Anul trecut a fost cel mai productiv pentru agriculturi. "In 2015-2016, a fost grindina si seceta. Anul trecut a fost primul an bun ca productie medie. Speram ca anul acesta sa fie la fel de bun. Batranii din comuna spun ca va fi seceta. Am cautat un asigurator pentru seceta si sunt doua firme care fac acest tip de asigurare. Asigurarea ne-ar ajuta foarte mult pentru ca pana acum nu era nimic pe seceta, iar in ultimii 10 ani, cei mai multi fermieri au avut pierderi din cauza secetei. Sumele platite nu sunt foarte mari si merita, pentru ca altfel suntem pe minus. Trag nadejde ca in 3 ani o sa reusim sa scapam si de credite. Acum asteptam sa fie pregatit terenul ca sa intram in camp cu utilajele", mai spune agricultoarea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img