marți, 16 aprilie, 2024

O jumatate de paine pe zi, un litru de ulei si un kilogram de zahar pe luna – Ce mancau romanii pe vremea lui Ceausescu

Distribuie:

Publicat:

O jumatate de paine pe zi, un litru de ulei si un kilogram de zahar pe luna. Aceasta era portia romanilor, stabilita sub regimul lui Ceausescu. Puii vanduti la alimentarele comuniste aveau greutatea unui porumbel. Romanii isi faceau pile si relatii pentru a capata marfa „pe sub mana”. Proviziile de alimente erau considerate specula si se pedepseau cu inchisoarea. Timp de un deceniu, perioada in care Ceausescu dorea sa achite intreaga datorie externa in avans, singurul mod prin care se puteau face economii erau solutiile creative prin care se lua hrana de la gura oamenilor: rationalizarea painii (introdusa in 1982), cartelele pentru zahar si ulei, altfel pentru fiecare categorie de populatie (primeau mai mult cei de la orase, de exemplu).

O masura la fel de creativa a fost programul stiintific, creat la ordinul dictatorului, numit ,,Programul de alimentatie stiintifica a populatiei”, adoptat de specialistii din Comitetul Central in anul 1982, prin care se stabilea necesarul de calorii, inclusiv ce greutate standard aveau si trebuiau sa aiba romanii. Clasa Muncitoare avea, prin decret, nevoie doar de 2.700-2.800 calorii, ceea ce insemna ca un om trebuia sa primeasca anual maxim 60/70 de kilograme de carne, 8 kilograme de peste, 210 litri de lapte, 260 oua, ratia anuala fiind la fel de mica si in cazul legumelor si fructelor. Portiile se controlau astfel: capul familiei mergea la magazin si isi dovedea domiciliul si identitatea prezentand cartela de imobil. S-a inceput o campanie impotriva taranilor, in 1982, orasenilor li se spunea ca primesc paine pe cartela pentru ca taranii sa nu poata cumpara prea mult. In fiecare zi, vanzatorii bifau daca oamenii isi primeau ratia.

''O pila in comunism este mai valoroasa decat o mosie in capitalism”, acesta era principiul sfant in Comunism, desi un decret aminteste, conform adevarul.ro, urmatoarele: ,,Personalul unitatilor comerciale este obligat sa vanda cumparatorilor produsele alimentare prevazute la art. 1 numai in cantitatile si conditiile stabilite de consiliile populare. Nerespectarea prevederilor alin. 1 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”. Pui cat porumbeii, banane numai la Craciun (iar atunci necoapte) si pile pentru orice. Asa isi amintesc comunismul cei care nu sunt nostalgici dupa echilibrul lui inselator care scurta libertatea la minimum. Celebra coada romaneasca intr-un loc unde nimeni nu stie ce se vinde, este deja proverbiala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img