vineri, 26 aprilie, 2024

O lege initiata de UDMR a fost votata! Ce se va intampla cu ANAF

Distribuie:

Publicat:

Antreprenorii şi persoanele fizice îşi vor putea gestiona finanţele la nivel judeţean, la cea mai apropiată agenţie de sediul lor, după ce Camera Deputaţilor a votat, astăzi, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat de UDMR, privind descentralizarea autorităţilor financiare judeţene din subordinea ANAF.

„Apropierea administraţiei de cetăţeni a fost principiul pe care l-am avut permanent în vedere pe întreg parcursul de elaborare a proiectului de lege, precum şi în timpul dezbaterilor din Parlament. Regionalizarea instituţiilor financiare, nu numai pentru antreprenori, ci şi pentru persoanele fizice, a însemnat birocraţie suplimentară şi deplasări inutile. UDMR simplifică acest proces şi readuce la nivel judeţean procedura de gestionare fiscală”, a explicat Szabo Adon, deputatul UDMR de Bihor.

Bende Sandor, deputatul UDMR de Harghita, iniţiatorul proiectului de lege, a subliniat motivele pentru care a fost necesar acest act normativ:

„În 2013, Guvernul a reorganizat structura ANAF printr-o OUG, transferând gestionarea fiscală la nivel regional. În acest scop a fost semnat un împrumut de 70 de milioane de euro cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în vederea implementării OUG, însă nu s-a reuşit accesarea acestei sume decât în proporţii foarte reduse. Din păcate, termenul de accesare a fondurilor a expirat şi măsura luată prin OUG a eşuat, nu şi-a atins scopul, deoarece nu s-a reuşit colectarea, în mod eficient, a impozitelor de la persoanele fizice şi juridice. Din acest motiv este necesară reorganizarea instituţiei prin apropierea administraţiei de cetăţeni”.

Legea va intra în vigoare în termen de 3 luni de la promulgare, timp în care Ministerul Finanţelor va trebui să acorde direcţiilor financiare judeţene personalitate juridică independentă, potrivit dcnews.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img