vineri, 29 martie, 2024

O mare banca din Romania si-a inselat clientii! A incasat ilegal comisioane

Distribuie:

Publicat:

In Romania, bancile isi permit aproape orice cand vine vorba de comisioane, astfel ca de multe ori solutia tinutul banilor la saltea pare sa fie cea mai rentabila. In acest context deloc favorabil clientilor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu sta nici ea degeaba. Recent a amendat CEC Bank pentru ca a perceput clientilor un comision de retragere numerar pentru cardurile de credit, lucru ce ar incalca legislatia in domeniul creditelor. Banca de stat ar trebui sa restituie clientilor pana la 5 milioane de lei, potrivit profit.ro.

Cea mai mare parte a bancilor percep comisioane pentru astfel de tranzactii, mai exact cateva procente  din sumele retrase, taxele fiind mult mai mari decat in cazul cardurilor de debit.

Nu cu foarte mult timp in urma ANPC a amendat 15 banci cu un total de 570.000 de lei pentru publicitate incorecta sau inselatoare. CEC Bank a fost sanctionata cu 55.000 de lei pentru ca ar fi incasat de la clienti un comision de retragere numerar de pe cardul de credit de la bancomat sau EPOS la ghiseele bancii de 1%, minim 2 lei.

Incepand cu 2 octombrie, pe site-ul CEC Bank este prezentata o noua lista de comisioane si dobanzi pentru cardul de credit, in care este prezent comisionul de 1% pentru retragerile de la ATM si EPOS ale bancii, dar apare un comision 0 pentru retragerile de la ghiseele bancii. Intre iunie 2010 si septembrie 2017, banca precizeaza ca a incasat 5,25 milioane de lei din acest comision. ANPC a cerut rambursarea sumelor incasate catre consumatorii care mai au contracte in derulare cu CEC Bank in termen de maximum 15 zile, precum si modificarea contractelor de card de credit prin eliminarea comisionului de retragere numerar in 30 de zile.

Tot CEC Bank a fost avertizata si penalizata cu 20.000 lei de ANPC si pentru ca a perceput un comision de evaluare imobiliara de 350 de lei pentru evaluarile facute de evaluatorii interni ai CEC Bank, desi legea permite perceperea unor astfel de sume numai in cazul in care sunt prestate de catre terti. Autoritatea a mai sanctionat cu o alta amenda, tot de 20.000 de lei, si faptul ca CEC a promovat un serviciu oferit in parteneriat cu Transfer Rapid sub sloganul „cel mai bun serviciu de transfer de bani din strainatate”, lucru pe care n-a putut sa-l dovedeasca, afirmatia fiind de natura sa induca in eroare consumatorul mediu, considera ANPC, mai scrie profit.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img