sâmbătă, 20 aprilie, 2024

O miza excesiv de mare

Distribuie:

Publicat:

In mod artificial, Legile Justitiei au ajuns sa fie singurul teren de lupta politica in plan intern. Intre presedinte si majoritatea parlamentara. Intre opozitie si putere. Intre multinationale si PSD. Iar in plan extern acest front a fost transferat pentru inceput la Bruxelles. Urmeaza sa primim si o noua reactie de la Washington. Se joaca pe Legile Justitiei din Romania excesiv politic in plan intern si excesiv geopolitic in plan extern.

Sa incepem cu geopolitica. La nivelul Uniunii Europene exista un veritabil razboi intre nucleul dur, grupat in jurul Germaniei, si statele de la Visegrad, in siajul carora carora interesele nationale imping si celelate state din fosta Europa sovietizata. Ei bine, Legile Justitiei din Romania devin un casus belli al dorintei nucleului dur de a pune la colt statele mai mici, dar si a statelor mai mici nou-venite in Uniunea Europeana de a se emancipa. Argumentul Justitie este numai bun pentru finala gepolitica care se pune la cale.

Numai ca Europa nu este singura. Si in Statele Unite exista o falie, un fel de razboi intern intre tabara lui Donald Trump, care incearca sa se sustraga de la procesul de globalizare si sa creeze o lume multipolara, si tabara adversarilor lui Donald Trump, care, mergand pe globalizare, sustin implicit hegemonia Germaniei.

In concluzie, in plan geopolitic, tema reformarii Justitiei din Romania este utilizata nu pentru a rezolva problema in sine a Justitiei, ci mai ales ca teren de lupta pentru cu totul si cu totul alte cauze decat raportul existent in Romania intre forta dreptului si dreptul fortei.

In plan intern, totul se concentreza pe acest teren de lupta al Legilor Justitiei. Acesta este motivul pentru care nu vedem alte argumente si alte instrumente puse in joc. De aceea nu vedem o confruntare intre programele alternative de guvernare. De aceea PNL si celalalte partide din opozitie par paralizate si sunt preocupate excesiv de unul si acelasi obiectiv.

Utilizata excesiv,  aceasta miza a Legilor Justitiei poate pana la urma bloca orice reforma, din simplul motiv ca opiniile si luarile de pozitie, obiectiile si actiunile legate de aceasta reforma devin irationale, transformandu-se in bate si in pietroaie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img