joi, 25 aprilie, 2024

O nouă descoperire despre boala Parkinson: Ar debuta în altă parte a organismului decât în creier

Distribuie:

Publicat:

Boala Parkinson este o boală degenerativă, ceea ce înseamnă că partea afectată din creier se deteriorează progresiv. Până în prezent, se considera că boala Parkinson pornește din creier, pentru că simptomele acestei boli sunt, în mare parte, cauzate de dezechilibrul dopaminei. Noil studii arată arată că afecțiunea ar putea debuta în intestine. Această descoperire ar putea duce la o diagnosticare timpurie a bolii, precum și la dezvoltarea unor noi tratamente.

Boala Parkinson este cauzată de moartea neuronilor care produc dopamină. Dopamina este un neurotransmițător important al sistemului nervos, având un rol esențial în controlul motricității, al mișcărilor musculare. Dacă boala poate debuta cu un subtil tremur al uneia dintre mâini, în timp, acesta poate evolua în tremur accentuat, rigiditate a corpului sau chiar încetinirea mișcărilor. Expresivitatea dispare de pe chipul bolnavului de Parkinson, iar discursul acestuia devine greu de deslușit.

Ce legătură este între boala Parkinson și tulburările intestinale?

Un studiu realizat pe șoareci a scos la iveală legătura dintre boala Parkinson și intestine. Această legătură explică de ce persoanele care suferă de Parkinson se plâng de constipație și de alte tulburări digestive chiar și cu 10 ani înainte de a fi diagnosticate, potrivit doc.ro.

Cercetătorii au descoperit că există o legătură între flora intestinală și boala Parkinson, observând cu atenție modul în care se împrăștie în creier fibrele toxice alcătuite din substanța numită alfa-sinucleină. Dintr-un motiv neidentificat încă, aceste alfa-sinucleine, în cazul bolnavului de Parkinson, se unesc în formațiuni care atacă sistemul nervos central. Ceea ce au descoperit oamenii de știință recent este că aceste alfa-sinucleine se regăsesc și în intestine.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img