vineri, 29 martie, 2024

O noua bacterie ”de cosmar” face ravagii: este capabila de raspandirea genelor care dau rezistenta la antibiotice

Distribuie:

Publicat:

Mai rau decat o bacterie care este rezistenta la aproape toate antibioticele este o bacterie care are potentialul de a-si raspandi genele de rezistenta la microorganismele din spitalele de pe teritoriul Statelor Unite. CRE (carbapenem-resistant Enterobacteriaceae), numita si „bacteria de cosmar”, nu sunt doar rezistente la antibiotice, asa cum se intampla in multe situatii, ci si sunt si extrem de letale, omorand pana la 50% dintre pacientii infectati, potrivit Live Science.

Doctorii compara raspandirea bacteriei cu un incendiu care este dificil de stapanit dupa ce s-a raspandit. De aceea, specialistii incearca noi abordari de a opri bacteriile rezistente la antibiotice. În acest sens, in primele noua luni ale lui 2017, ARLN (Antibiotic Resistance Laboratory Network) a testat mai mult de 5.700 de mostre de bacterii rezistente la antibiotice, inclusiv CRE, prelevate din spitale si alte facilitati medicale din toata tara. Dintre cele 1.400 de mostre cu CRE, 221 (15%) aveau un tip neobisnuit de rezistenta la antibiotice.

„Am fost surprins de numarul bacteriilor cu rezistenta neobisnuita la antibiotice”, a precizat Anne Schuchat, cercetatoarea care a condus proiectul. „Este mai mult decat m-am asteptat”.

Atunci cand cercetatorii au detectat un caz de rezistenta la antibiotice, acestia au analizat si alti pacienti din acel loc pentru a vedea daca exista si alte infectii „silentioase” – erau infectati, dar nu prezentau simptome. Au dezvaluit ca 1 din 10 pacienti erau infectati, insemnand ca „rezistenta neobisnuita s-a raspandit si putea sa continue sa se raspandeasca daca ramanea nedetectata”, a precizat Schuchat.

Pana acum, astfel de raspandiri au putut fi oprite printr-o strategie agresiva de carantina, care „poate ajuta la oprirea raspandirii tipurilor neobisnuite de rezistenta la antibiotic care inca nu s-a raspandit la scara larga”, a adaugat Schuchat.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img