joi, 25 aprilie, 2024

O noua lovitura pentru UDMR in Parlament: Camera Deputatilor a respins instituirea zilei de 15 martie ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania

Distribuie:

Publicat:

Deputaţii au votat miercuri pentru respingerea propunerii legislative privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. S-au înregistrat 234 de voturi "pentru", 30 împotrivă şi 22 de abţineri şi 4 nu au votat. Decizia vine după un val de respingeri în Parlament, în ultimele săptămâni, a unor proiecte de lege inițiate de UDMR pe tema autonomiei.

Liderul UDMR, deputatul Kelemen Hunor, iniţiator al propunerii legislative, a argumentat, în plen, că aceasta propune un singur lucru: ca ziua de 15 martie să fie ziua minorităţii maghiare din România şi acest lucru să fie recunoscut prin lege.

"Şi acest fapt sa fie recunoscut prin lege – ceea ce facem de ani de zile, ca această zi să fie legiferată pentru comunitatea maghiară, punând astfel încă o cărămidă la construcţia noastră comună. Idealurile asumate de Revoluţia din 1848 sunt, de fapt, idealurile Revoluţiei Franceze, preluate de toate popoarele Europei: libertate, egalitate şi fraternitate. Trei valori care sunt şi astăzi de actualitate. (…) Trebuie să înţelegeţi că prin această iniţiativă nu luăm nimic de la nimeni. Nu trebuie să renunţaţi la nimic. Puteţi da, fără să pierdeţi, fără să deveniţi mai săraci. Prin votul dumneavoastră puteţi demonstra că susţineţi idealurile enunţate (…), şi putem demonstra împreună că, astfel, ducem mai departe acele valori din istorie care ne fac pe toţi mai buni, mai puternici şi, de ce nu, mai uniţi în ideea de a proiecta un viitor comun", a declarat liderul UDMR.

El a arătat că a urmărit toate dezbaterile din ultima perioadă, "deloc raţionale", despre comunitatea maghiară din România, despre aspiraţiile comunităţii, despre UDMR.

"Şi, vrând nevrând, m-am întors cu gândul în trecut. Nu în trecutul îndepărtat, nu în secolul al XIX-lea. (…) Nu! Eu m-am întors cu gândul doar la ultimii 30 de ani, în anii 1989-90, la anul prăbuşirii dictaturii comuniste şi la anii care au urmat. M-am gândit la speranţa renăscută de atunci, la politica speranţei pe care am tot construit-o şi în care eu mai cred încă şi astăzi. Printre altele, am sperat cu toţii că vom lăsa în urma noastră politica de discriminare a minorităţilor etnice, politica de asimilare şi că vom reuşi să vindecăm rănile produse în acei ani de dictatura comunistă. Maghiarii din România au nutrit speranţa că vor fi cetăţeni egali şi în drepturi. (…) Săptămânile trecute am avut sentiment ciudat. Am avut senzaţia că politica speranţei – în sensul de a gândi împreună soluţii politice pentru minoritatea maghiară – nu mai funcţionează aproape deloc", a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit propunerii legislative, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiile publice pot organiza manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Fondurile necesare acestor manifestări pot fi asigurate din bugetele locale ale autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene şi ale instituţiilor publice.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat la data de 13 noiembrie 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img