vineri, 29 martie, 2024

O noua sansa pentru bolnavi

Distribuie:

Publicat:

Opt tratamente de ultima generatie vor ajunge la pacientii cu hepatita C si cu diferite tipuri de cancer. Dupa trei luni de negocieri, sute de bolnavi cu hepatita, in stare critica, vor avea acces la o terapie care le da sanse mari de vindecare. Alte cateva sute de vasluieni diagnosticati cu o forma severa de cancer de piele sau pulmonar vor primi medicamentele pentru care, multi dintre ei, s-au luptat in instanta. Primele tratamente vor fi accesibile luna viitoare.

Mii de bolnavi cu hepatita C, cancer pulmonar, de prostata sau cancer cutanat vor fi tratati incepand de luna viitoare cu cele mai noi terapii din lume. Moleculele vor ajunge in Romania dupa mai bine de un an si jumatate de asteptare si negocieri intense intre autoritati si producatori.

„In afara de interferon free vorbim de alte sapte molecule incluse conditionat in lista, molecule fara alternativa terapeutica, pentru afectiuni oncologice”, spun autoritatile sanitare.

Moldova este zona cu cele mai multe cazuri de hepatita B si C din tara. Daca la nivel national rata de imbolnavire este de 3,23 la mie, in judetul Vaslui s-a ajuns la 4,25 la mie. Cativa dintre acesti bolnavi vor intra in tratament fara interferon. Este vorba despre pacientii care au ajuns la stadiul de ciroza. Sansele de reusita ale acestei terapii sunt de 98%, iar perioada de administrare a tratamentului este de 3 luni.

 „Acum doi ani am aflat ca faza bolii este foarte avansata, preciroza si ciroza. De doi ani, cam asa, ca s-a inventat tratament interferon free. in cazul meu aceasta este rezolvarea”, a spus o pacienta. Bolnavii care nu vor fi inclusi in programul nou vor continua tratamentul de pana acum, cu interferon. Insa aceasta terapie are multe reactii adverse, iar rata de reusita este redusa. „In general raspund cam 50 %. Reactiile adverse si durata prelungita de tratament au facut din aceasta terapie o incercare destul de dura ”, a spus un medic primar specialist in boli infectioase.

Selectia bolnavilor care vor beneficia de noua terapie se va face in marile centre universitare din Bucuresti, Timisoara, Craiova, Targu Mures, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Constanta. Acolo vor fi analizate dosarele tuturor pacientilor, pregatite cu ajutorul medicilor curanti. Dosarele pacientilor vor putea fi depuse incepand de la sfarsitul acestei luni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img