vineri, 26 aprilie, 2024

O noua suspiciune de peste porcina africana in localitatea vasluiana Gara Banca

Distribuie:

Publicat:

Pe data de 29.03.2021 au fost afluite la nivelul LSVSA Vaslui, cu cererea de analiză numarul nr.111/29.03.2021, un cadavru de suina mascul in varsta de 6 luni, greutate de 50 kg, identificat cu ——————–, iar cu cererea de analiza nr.110/29.03.2021, 1 proba sange pe EDTA provenita de la o suina sex femel in varsta de 6 luni, greutate de 50 kg, identificata cu ————————— ce prezenta semne clinice de boala. Ambele probe proveneau din exploatația ————————-, localitatea Gara Banca, comuna Banca, proprietar ———————————-, exploatatie care se află in zona afectata a unui caz de pestă porcină africană la mistret.

Cu cererea  de analiza nr. 5880/29.03.2021 pentru sangele pe EDTA si cererea de analiza nr.5879/29.03.2021 pentru setul de organe, probele au fost afluite la LSVSA Iași în vederea confirmării/infirmării PPA.

In cursul zilei de 30.03.2021, LSVSA Iasi a emis BA nr.11005/30.03.2021, inregistrat la DSVSA Vaslui cu numarul 5912/30.03.2021, rezultatul fiind pozitiv, in ceea ce priveste identificarea genomului virusului pestei porcine africane prin Real Time PCR pentru proba de sange pe EDTA si BA nr. 11003/30.03.2021, inregistrat la DSVSA Vaslui cu numarul 5911/30.03.2021 rezultatul fiind pozitiv, in ceea ce priveste identificarea genomului virusului pestei porcine africane prin Real Time PCR pentru proba de organe.

Demarandu-se ancheta epidemiologica s-a constat ca in ziua de 24.03.2021 cele doua suine din exploatatia ———————-, localitatea Gara Banca, comuna Banca, proprietar ————————- s-au imbolnavit prezentand inapetenta, abatere, decubit prelungit si temperatuta crescuta. In data de 25.03.2021 a fost instituit tratament cu antibiotice si vitamine de catre asistentul sanitar veterinar din cadrul CSVSA Banca, dl. ———————- fara a suspiciona PPA. In data de 28.03.2021 s-a intocmit fisa de supraveghere clinica PPA nr 108/28.03.2021.

Medicii oficiali din cadrul CSVSAO Barlad 2 au  intocmit fisa de verificare a exploatatiei cu porcine privind PPA cu nr.5872/29.03.2021,anexa la nota de control. S-a dispus plasarea sub supraveghere oficiala a exploatatiei, intocmindu-se Decizia de plasare sub supraveghere in suspiciune de pesta porcina africana si de informare a proprietarului cu privire la masurile impuse cu nr.5873/29.03.2021. A fost inmanata in format scriptic anexa nr.4 cu privire la respectarea conditiilor de biosecuritate in exploatatiile non profesionale. S-a efectuat dezinfectia exploatatiei conform PVC DDD NR.7297/ 30.03.2021.

Măsurile aplicate in cazul de boala se realizeaza în conformitate legislatia specifica, respectiv Directiva 60/2002/CE transpusa in legislatia nationala prin Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 99/2006 si Decizia 709/2014/CE in forma consolidata, Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 79/2008 pt. aprobarea Normei sanitar veterinare privind notificarea interna si declararea oficiala a unor boli transmisibile animalelor, HG 830/2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normativecu modificarile si completarile ulterioare, OG 24/2016 privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala, aprobată prin Legea nr.55/2017, cu modificarile si completarile ulterioara, si Hotararea CNSSU nr. 3 din 01.08.2018 modificata si completata.

 Măsuri generale

– Se vor pune în aplicare, imediat, mijloacele de investigare oficiale cu scopul de a confirma sau infirma prezenţa bolii, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic pentru PPA ce are drept bază legală Decizia Comisiei 422/2003.

– Medicul veterinar oficial care vizitează exploataţia are obligaţia de a efectua controlul registrului și al mărcilor de identificare a porcilor;

– Efectuarea recensământului tuturor categoriilor de porci din exploataţie și, pentru fiecare categorie, să se precizeze numărul de porci deja bolnavi, morţi sau susceptibili de a fi infectaţi; recensământul se va actualiza pentru a ţine seama de porcii născuţi și morţi în perioada de suspiciune; datele acestui recensământ vor fi produse la cerere și vor putea fi controlate la fiecare vizită;

– Toţi porcii din exploataţie să fie menţinuţi în adăposturile lor sau izolaţi în alte locuri;

– Interzicerea intrării porcilor în exploataţie sau ieșirea lor din aceasta. Atunci când este necesar, autoritatea competentă poate să extindă interdicţia de ieșire din exploataţie a animalelor din alte specii și să pretindă aplicarea unor măsuri corespunzătoare în vederea distrugerii rozătoarelor sau a insectelor;

– Orice ieșire din exploataţie a carcaselor de porci face obiectul unei autorizaţii eliberate de autoritatea competentă;

– Interzicerea ieșirii din exploataţie a cărnii, a produselor din carne de porc, a materialului seminal, a ovulelor sau a embrionilor de porci, a furajelor, ustensilelor și a altor obiecte și deșeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, cu excepţia cazului în care autoritatea competentă a eliberat o autorizaţie în acest sens; carnea, produsele din carne de porc, materialul seminal, ovulele și embrionii nu se pot scoate din exploataţie în scopul comerţului intracomunitar;

– Utilizarea mijloacelor corespunzătoare de dezinfecţie la intrările și ieșirile clădirilor ce adăpostesc porcii și ale exploataţiei însași; orice persoană care intră sau iese din exploataţiile de porci trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul propagării virusului pestei porcine africane. De asemenea, toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate minuţios înainte de a ieși din exploataţie;

– Efectuarea anchetei epidemiologice conform formularelor.

–  Odată ce au fost adoptate, măsurile prevăzute la alineatul (2) nu se ridică decât în momentul în care prezenţa pestei porcine africane a fost infirmată oficial.

–  Aplicarea măsurilor revine în atribuţia medicului oficial, secondat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, după notificarea autorităţii locale competente.

–  Animalele vor fi verificate prin simpla inspecţie iar animalele care prezintă modificări ale statusului de sănătate, examinarea se va face individual inclusiv prin termometrie. De la animalele cu semne clinice atribuibile pestei porcine africane, precum și de la porcii găsiți morți vor fi prelevate probe necesare examenelor de laborator, în scopul confirmării sau infirmării bolii.

–  În timpul inspecţiei, medicul veterinar verifică, de asemenea, respectarea măsurilor pentru mișcarea porcilor și a produselor acestora.

– Un poster/avertizare cu textul: „Intrarea interzisă, suspiciune pesta porcină africană” se va amplasa de către autoritatea competentă locală la intrarea în exploataţie, într-un loc căt mai vizibil și să fie colorat cât mai intens.

– Autoritatea competentă locală (medicul veterinar de liberă practică împuternicit) va afișa în localitatea în care apare suspiciunea, informări pentru crescătorii de porcine asupra caracteristicilor și simptomatologiei PPA și un rezumat informativ despre modul de combatere a acesteia (politica de eradicare, de compensare etc.). Astfel de informări se pot afișa la panoul Consiliului Local sau în locuri publice cu vizibilitate maximă, ori se vor da comunicate repetate în mass media locală.

–  O zonă de control temporar poate fi stabilită în jurul exploataţiei, în vederea controlării eventualei infecţii. Dimensiunea zonei poate fi diferită, în functie de epidemiologia bolii și de riscul apreciat de către autoritatea veterinară teritorială.

–  În vederea informării cetăţenilor cu privire la suspiciunea/confirmarea pestei porcine pe teritoriul unei localităţi, primăria locală emite dispoziţii de înștiinţare și informare a cetăţenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspandirii bolii. Acest tip de dispoziţie se afisează în locuri publice, cât mai vizibil, pentru a putea fi citite de cât mai mulţi cetăţeni.

     În timpul suspiciunii unui focar de pestă porcină africană, condiţiile de intrare/ieșire în/din exploataţie sunt:

–  Nu se vor vizita decât adăposturile ce prezintă interes pentru inspecţia în scopul anchetei epidemiologice iniţiale. Vizitarea clădirilor cu animale susceptibile, în timpul suspiciunii unui focar de pestă porcină africană, crește riscul ca boala să fie diseminată între clădirile din exploataţii sau chiar în afara exploataţiilor, din moment ce boala este greu de detectat clinic.

–  Numai persoanele care sunt necesare pentru investigarea bolii pot avea acces în exploataţie, până la elucidarea suspiciunii. Aceste persoane trebuie să respecte cerinţele minime de biosecuritate menţionate.

–  În cazul exploataţiilor de contact supuse unor restricţii specifice privind controlul și prevenirea diseminării virusului pestei porcine africane, procedura este următoarea:

a. În baza circumstanţelor rezultate din ancheta epidemiologică, numai persoanele al căror acces în exploataţie este esenţial trebuie să viziteze exploataţia și vor intra numai în clădirile care prezintă interes direct pentru aceste persoane.

b. Atunci când exploataţiile de contact sunt vizitate de grupul de epidemiologi, aceștia trebuie să urmeze itinerarii precise în cadrul exploataţiei, stabilite de către autoritatea veterinară oficială, managerul exploataţiei și persoanele din grupul respectiv.        

    În exploataţiile cu porcine, altele decât exploataţiile comerciale cu porcine, accesul medicului veterinar oficial/ împuternicit se face:

a. numai purtând echipament de protecţie individual, îmbrăcat în următoarea ordine, compus din:

– combinezon de unica folosinţă complet/costum șalopetă;

– cizme cauciuc;

– masca buco-nazală de unică folosinţă;

     – mănuși de unică folosinţă.

b. Ieșirea se face numai după o dezechipare corectă a echipamentului de protecţie individual, la zona de ieșire din exploataţie (poartă) și în următoarea ordine:

– cizme cauciuc;

– combinezon de unică folosinţă complet/costum șalopetă;

– masca buco-nazală de unică folosintă;

– mănuși de unică folosinţă.

         c. Echipamentul individual de protecţie se pune într-un recipient din plastic care poate fi distrus/sterilizat în cadrul LSVSA judeţean.

    Obligaţiile proprietarilor și fermierilor la suspectarea pestei porcine africane

1. Până la sosirea medicului veterinar oficial, persoanele fizice și juridice care deţin suinele suspecte au următoarele obligaţii:

a) să izoleze animalele bolnave sau suspecte de boală;

b) să păstreze cadavrele animalelor moarte, carnea ori produsele obţinute prin tăierea de necesitate, fără a le înstrăina ori valorifica;

c) să nu permită circulaţia animalelor și a persoanelor în locurile presupuse a fi contaminate;

d) să păstreze furajele care au venit în contact cu animalele bolnave sau care sunt suspecte de contaminare, fără a le administra altor animale;

e) să păstreze izolate ustensilele de grajd, așternutul, mijloacele de transport folosite și orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu.

2. În cazul exploataţiilor de suine care aparţin regiilor autonome, societăţilor și asociaţiilor agricole, ori care se află sub controlul sanitar veterinar al serviciilor sanitare veterinare proprii din alte ministere decât Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor, obligaţiile privind aplicarea și respectarea acestor măsuri până la sosirea medicului veterinar revin conducerilor, respectiv comandanţilor acestor unităţi.

     Obligațiile serviciilor veterinare locale la suspectarea pestei porcine africane

– Autoritatea sanitară veterinară teritorială (medicul veterinar oficial), în funcţie de situaţie, dispune:

a) interzicerea circulaţiei porcilor, a produselor provenite de la aceștia și a altor materii și produse care pot fi purtătoare de contagiu, precum și a persoanelor în și din zonele de protecţie și supraveghere și, de asemenea, ieșirea din locurile contaminate a porcilor, produselor provenite de la aceștia și a tuturor materialelor și obiectelor care ar putea răspândi boala;

b) anunţarea primăriilor locale în vederea interzicerii mișcărilor de animale;

–  Medicul veterinar oficial, împreună cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, imediat după ce a fost anunţat sau după ce a aflat despre apariţia sau suspiciunea pestei porcine africane se deplasează la locul menţionat, unde:

a) controlează măsurile luate de proprietarii sau deţinătorii de animale și de administraţia publică locală și, după caz, le completează;

b) examinează porcii bolnavi ori suspecţi de boală, carnea și produsele rezultate de la porcii taiaţi de necesitate;

c) execută necropsia animalelor moarte, recoltează probe și le trimite cu cerere de analiză pentru efectuarea examenelor de laborator, în vederea confirmării sau infirmării diagnosticului.

Notifică suspiciunea pestei porcine africane către autoritatea competentă centrală.

– Anunţarea suspiciunii ori apariţiei unei boli transmisibile la animale sau de la animale la om, precum și a cazurilor de tăieri de urgenţă sau de moarte a animalelor constituie o obligaţie legală pentru toţi deţinătorii și îngrijitorii de animale (persoane fizice sau juridice) și pentru personalul medical veterinar sau tehnic care, prin activitatea pe care o desfășoară, vine în contact cu animalele sau cu produsele de origine animală. Anunţarea se face prin orice mijloc de comunicare rapidă la îndemână.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img