joi, 25 aprilie, 2024

O noua suspiciune de peste porcina in localitatea Salcioara, judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

La solicitarea DSVSA Vaslui , Prefectul Mircea Gologan a convocat, astăzi, 28.12 2019 Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane

In data de 26.12.2019 proprietarul unei exploatatii izolate din localitatea Salcioara, Comuna Banca a informat telefonic medicul veterinar oficial ca pe data de 25.12.2019 a gasit doi porci morti, iar in cursul zilei de 26.12.2019 au mai murit 3 capete. Pe data de 26.12.2019 o echipă a DSVSA Vaslui s-a deplasat în exploatație, ocazie cu care s-au recoltat cadavrele animalelor moarte, care au fost afluite la LSVSA Vaslui, unde s-a efectuat examenul morfopatolgic si recoltarea probelor de organe și țesuturi, ce au fost transmise in regim de urgenta la LSVSA Iași în vederea identificării genomului virusului pestei porcine africane prin Real Time, PCR. LSVSA Iasi a emis Buletinul de Analiza numarul 15316/27.12.2019 cu rezultat pozitiv in ceea ce priveste identificarea genomului virusului pestei porcine africane.

Animalele aparținand proprietarului din localitatea Sălcioara, comuna Banca, localitate care nu se află in zona afectată unui caz de pestă porcină africană la mistret, sau în zona de restricție a unui focar de pestă porcină africană la porcul domestic.

Înainte de moarte animalele au prezentat semne clinice de boală si anume: stare generală modificată, subfebrilă, apetit capricios, decubit prelungit,  abatere, inapetentă, semne care nu pot exclude forme atipice de pestă porcină africană.

In Baza Nationala de Date exista inregistrate 91 suine, iar in exploatatia situata in comuna Banca conform Anchetei epidemiologice la data de 26.12.2019  s-au identificat un numar de 33 suine din care 5 morti, 12 adulti, 8 de 2-6 luni , 8 sub 1 luna, restul fiind sacrificate in exploatatie si comercializate fara documente.Din ancheta reiese ca  un numar de 13 suine au fost mutate fara documente in perioada 15-20.12.2019 in localitatea Horoiata , comuna Bogdanesti la locuinta proprietarului. Exploatatiile au fost puse sub restrictii sanitara veterinara, au fost dispuse masuri privind miscarea suinelor. A fost dispusa incepererea unei anchete epidemiologice care este in curs de desfasurare, propietarul a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 3600 lei pentru nerespectarea legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Pana la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, in cazul suspiciunii de boala au fost intreprinse urmatoarele masuri:
In vederea prevenirii raspandirii virusului pestei porcine africane s-a recurs la uciderea imediata a unui numar de 28 suine din exploatatia aflata in localitatea Salcioara, comuna Banca, cat si a unui numar de 13 suine aflate in localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti. Cu sprijinul UAT Banca si Bogdanesti s-a recurs la neutralizarea cadavrelor prin metoda alternativa.
S-au instituit 2 filtre dupa cum urmeaza:

Filtrul nr.1 – la intrarea in localitatea Horoiata, comuna Bogdanesti, pe DJ 245 D, asigurat de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locala de Sprijin Bogdanesti, reprezentanti ai drumurilor judetene;

Filtrul nr.2 – la iesirea din localitatea  Horoiata, comuna Bogdanesti spre localitatea Untesti asigurat de catre reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locala de Sprijin Bogdanesti, reprezentanti ai drumurilor judetene;

– Circulaţia persoanelor înspre sau dinspre exploataţie să fie supusă unei autorizaţii scrise din partea autorităţii competente;

– Intrarea sau ieșirea vehiculelor înspre sau dinspre exploataţie să fie supusă unei autorizaţii scrise a autorităţii competente;

– Utilizarea mijloacelor corespunzătoare de dezinfecţie la intrările și ieșirile clădirilor ce adăpostesc porcii și ale exploataţiei însași; orice persoană care intră sau iese din exploataţiile de porci trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul propagării virusului pestei porcine africane. De asemenea, toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate minuţios înainte de a ieși din exploataţie.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreuna cu  Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este:  0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la  D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanenta numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro  şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor .

Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.

Vom reveni cu comunicate ulterioare in functie de rezultatul analizelor de laborator primite de la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti.

DIRECTOR EXECUTIV
Dr. PONEA MIHAI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img