joi, 28 martie, 2024

O retea de 30 de persoane, dintre care cinci medici, expedia ilegal din Sicilia in SUA oxicodona

Distribuie:

Publicat:

O reţea ce expedia ilegal din Sicilia în SUA oxicodonă prescrisă de medici a fost destructurată şi cinci persoane au fost arestate, a anunţat miercuri poliţia italiană, informează AFP.

Alte trei persoane au fost plasate în arest la domiciliu, iar unui medic căruia i-au fost confiscaţi 115.000 de euro i s-a interzis să-şi mai practice profesia timp de un an, potrivit unui comunicat al poliţiei, scrie Agerpres.ro.

Această reţea implica în total circa 30 de persoane, dintre care cinci medici, care fac în prezent obiectul unei anchete desfăşurate în oraşele siciliene Siracuza şi Catania.

Oxicodona este un opiaceu semi-sintetic utilizat pentru medicamentele analgezice care provoacă o puternică dependenţă. Ea ar fi cauzat peste 400.000 de decese prin supradoză în SUA după anul 2000.

Persoanele suspecte "au organizat un trafic internaţional de stupefiante de tip oxicodonă, dobândite ilegal în Italia şi vândute în SUA", potrivit comunicatului poliţiei.

Persoanele vizate sunt acuzate, între altele, de asociere infracţională legată de traficul internaţional de stupefiante, de fraudarea serviciului de sănătate public, de tăinuire şi de falsificare, a precizat poliţia.

Medicii implicaţi în escrocherie prescriau oxicodona, principalul ingredient al medicamentelor împotriva durerilor intense, precum OxyContin, pe numele unor persoane decedate sau care nu aveau nevoie, a mai informat poliţia italiană.

Medicamentul, pentru care au fost emise aproape 3.000 de reţete false, era apoi scos gratuit din farmacii, pe cheltuiala statului. Apoi medicamentele erau trimise în mai multe rânduri în SUA, ambalate de o manieră care să disimuleze adevăratul conţinut şi utilizând nume fictive ale expeditorului şi destinatarului.

Unul dintre suspecţii ce trăia în SUA a fost prins în flagrant în timp ce primea un astfel de colet şi a fost arestat de autorităţile americane.

Producătorii şi distribuitorii de produse farmaceutice americane sunt acuzaţi, în mii de procese intentate pe teritoriul ţării, că au alimentat o criză permanentă generată de dependenţa şi supradozele de oxicodonă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img