joi, 28 martie, 2024

O singura tigara pe zi va poate imbolnavi la fel de grav ca fumatul intensiv

Distribuie:

Publicat:

Daca vor sa isi scada riscul de a suferi un infarct sau un atac vascular, fumatorii ar trebui sa renunte complet la viciu. Reducerea numarului de tigari fumate intr-o zi nu ajuta aproape deloc, potrivit unui studiu publicat de British Medical Journal (BMJ), noteaza ziare.com.

Persoanele care fumeaza fie si o singura tigara pe zi prezinta riscuri cu 50% mai mari sa se imbolnaveasca de inima si riscuri cu 30% mai mari de a suferi un atac vascular decat un nefumator, potrivit cercetatorilor britanici citati de BBC.

Oamenii de stiinta sustin ca atata vreme cat persoana fumeaza, oricant de putin, sanatatea ii este pusa in foarte mare pericol. In Marea Britanie, spre exemplu, numarul fumatorilor a scazut. In schimb, in randul persoanelor care inca au viciul, a crescut ponderea celor care se limiteaza la cel mult cinci tigari pe zi.

Cercetatorii au constatat ca din 100 de oameni de varsta medie care fumeaza 20 de tigari pe zi, 7 fac infarct sau atac vascular. In acelasi timp, din 100 de persoane care fumeaza o tigara pe zi, trei fac infarct sau atac vascular. Riscul de a suferi astfel de afectiuni grave este mai mare in cazul femeilor, mai spun cercetatorii.

Cea mai mare amenintare pentru fumatori nu este cancerul, ci complexul de boli cardiovasculare. Acestea din urma cauzeaza circa 48% dintre decesele premature asociate cu fumatul.

"A fost la moda in cateva tari ca fumatorii inraiti sa reduca numarul zilnic de tigari si sa considere ca in acest fel se feresc de riscurile de imbolnavire. Acest lucru e adevarat, in cazul unor boli precum cancerul. Dar impotriva bolilor cardiovasculare – pe care fumatorii risca sa le dezvolte inainte de a face cancer – reducerea numarului de tigari nu ofera protectie.

Fumatorii trebuie sa renunte complet la viciu", a declarat profesorul Allan Hackshaw de la UCL Cancer Institute din Londra. Persoanele care fumeaza o singura tigara pe zi prezinta jumatate din riscul de a face infarct si atac vascular al unui fumator care consuma un pachet pe zi.

Profesorul Hackshaw sustine ca acest risc se instaleaza dupa doar cativa ani de fumat. Vestea buna este ca cei care renunta complet la fumat isi reduc riscurile de imbolnavire.

Profesorul de medicina comportamentala de la Universitatea din Oxford Paul Aveyard sustine insa ca si reducerea numarului de tigari fumate zilnic ar ajuta la ceva. "Cei care incearca sa reduca numarul de tigari fumate zilnic – cu ajutorul suplimentelor cu nicotina sau al tigarilor electronice – au mai multe sanse sa renunte complet la viciu", sustine acesta.

Aceste suplimente ar trebui si ele folosite rational, sustine Deborah Arnott, director in cadrul campaniei Action on Smoking and Health (ASH) din Marea Britanie. "Dependenta de nicotina te indeamna sa fumezi, dar gudronul produce cele mai mari daune. Folosirea tigarii electronice e mai putin vatamatoare, e adevarat. Dar numai daca aceasta inlocuieste complet fumatul clasic", a apreciat aceasta.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img