vineri, 26 aprilie, 2024

O sonda trimisa de rusi pe Venus se intoarce pe Pamant. Oamenii de stiinta sunt ingrijorati

Distribuie:

Publicat:

O misiune spatiala sovietica trimisa spre planeta Venus acum jumatate de secol se va intoarce pe Pamant anul acesta, dar oamenii de stiinta sunt ingrijorati de ce ar putea urma.

Sonda spatiala „Kosmos 482” a fost lansata in 1972, in cadrul programului spatial sovietic. Urma sa transmita primele imagini de pe planeta Venus, dar din cauza exploziei unui motor al rachetei, nu a mai ajuns nicidoata la destinatie.

Ulterior, o misiune similara, „Venera-9” , a ajuns pe Venus si a realizat primnele fotografii si chiar o scurta filmare alb-negru. Imaginile au fost analizate de oamenii de stiinta, iar in 2012, un savant rus a anuntat, pe baza lor, ca pe Venus ar putea exista forme de viata bazate pe fotosinteza.

Potrivit Space.com, resturile sondei „Kosmos 482” vor ajunge anul acesta inapoi pe Pamant, o situatie ingrijoratoare, spun oamenii de stiinta. Motivul este acela ca invelisul termorezistent al sondei ar fi ramas intact, in schimb parasuta este nefunctionala, astfel ca se va zdrobi de sol – o situatie extrem de periculoasa daca se va prabusi intr-o zona populata.

In plus, resturile sondei spatiale sunt in centrul unui mister. Imaginile susprinse de un astrofotograf olandez arata ca sunt inconjurate de o stralucire inexplicabila. In plus, sonda pare sa isi fi schimbat forma. Autoritatile ruse nu au dorit insa sa dea detalii despre situatia acestei misiuni spatiale esuate, care inca din 1972 a fost tinuta secreta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img