vineri, 19 aprilie, 2024

O tabara temporara, instalata la Atena pentru a adaposti refugiatii care traiesc pe strada

Distribuie:

Publicat:

 

Primăria din Atena a semnat joi cu guvernul elen şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) un acord pentru crearea unei tabere temporare care să găzduiască refugiaţii care trăiesc pe stradă, adesea la sosirea lor din tabere de pe insule din apropierea Turciei, relatează AFP potrivit Agerpres.

Din această vară, circa o sută de refugiaţi au campat în centrul capitalei elene, sub copacii din Piaţa Victoria.
Cea mai recentă lege privind azilul, adoptată în noiembrie 2019, a redus drastic perioada în care refugiaţilor li se oferă cazare după acordarea azilului. În trecut de şase luni, această perioadă este acum de o lună. Refugiaţii nu mai pot rămâne în tabere şi apartamente finanţate de UE în cadrul programului de cazare ESTIA administrat de Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR).

Din luna iunie, peste 11.200 de refugiaţi au fost ameninţaţi cu expulzarea în toată Grecia, potrivit Ministerului Migraţiei. Unii au fost relocaţi în tabere, alţii au găsit soluţii pe cont propriu, însă mulţi au rămas fără adăpost.

În urma nemulţumirii locuitorilor din Piaţa Victoria, şi din "motive de securitate faţă de răspândirea COVID-19", primăria din Atena a decis să creeze o structură de 500 de locuri pentru refugiaţii care au obţinut deja azil.

Conform acordului semnat joi, Ministerul Migraţiei va finanţa structura, primăria din Atena se va ocupa de construcţia sa în apropiere de tabăra Elaionas, precum şi de nevoile acesteia (electrificare, curăţenie …), iar OIM va gestiona situl.

Prezenţa OIM este, de asemenea, esenţială pentru a le permite refugiaţilor să aplice pentru programul Helios, creat de organizaţie, care le permite să urmeze cursuri de greacă şi să primească o indemnizaţie pentru locuinţă. Până acum, capcanele birocratice au făcut foarte dificil pentru refugiaţi să poată aplica pentru acest program.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img