joi, 28 martie, 2024

Oameni geniali care ne-au făcut viața mai ușoară

Distribuie:

Publicat:

Nume precum Arhimede, Albert Einstein și Isaac Newton au marcat istoria și ne-au făcut viața mai ușoară prin descoperirile lor.

Iată care sunt 5 savanți care au marcat astfel istoria:

1. Arhimede – A trăit între 287 și 212 înainte de Hristos și este unul dintre primii savanți din istorie. Printre marile sale realizări din Antichitate se află punerea bazelor hidostaticii și explicarea legii pârghiilor. Totodată, el a construit și numeroase mașini de asalt, dar și unele capabile să tragă corăbiile din apă și să le dea foc, folosind un sistem de oglinzi. Pe lângă aceste invenții, Arhimede rămâne în istorie și ca fiind unul dintre cei mai mari matematicieni din toate timpurile. Astfel, folosindu-se de metoda epuizării complete, a reușit să calculeze aria unui arc de parabolă, dar a realizat și formule de calcul a volumelor. Moartea lui Arhimede a fost dureroasă, el fiind ucis de un soldat roman în timpul asediului Siracuzei.

2. Albert Einstein – A rămas în istorie datorită Teoriei relativității, iar în anul 1921 a fost premiat cu un Nobel pentru munca sa extraordinară din domeniul fizicii. Alte domenii în care a activat au fost cosmologia relativistă și teoria capilarității, dar a reușit să explice și mișcarea browniană a moleculelor. Formula E=mc la pătrat îi aparține, de asemenea. Albert Einstein s-a făcut remarcat și pentru activitatea sa de activist, fiind unul dintre principalii militanți pentru pace din timpul celor două Războaie Mondiale. De altfel, el a fost ulterior propus pentru funcția de președinte al Israelului. Iar respectul pe care omenirea îl are pentru el a dus și la apariția a numeroase filme și documentare inspirate din viața sa. De asemenea, un alt omagiu a fost adus de compania StakeLogic, care a creat jocul Einstein Eureka Moments, unul dintre cele mai apreciate jocuri de pacanele.

3. Isaac Newton – A trăit între 1643 și 1727 și este cel mai cunoscut om de știință din istoria Angliei. Munca sa remarcabilă s-a desfășurat în mod deosebit în domeniul opticii, matematicii și mecanicii. El este practic omul care a creat bazele mecanicii clasice. Ajutat și de Gottfried Willhelm von Leibniz, el a realizat calculul diferențial și cel integral. Totodată, Isaac Newton a reușit să demonstreze că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice. Newton a mai reușit să arate că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, dar și pe cea a altor corpuri cerești.

4. Nikola Tesla – Folosirea electricității în viața de zi cu zi i se datorează lui Nikola Tesla într-o măsură foarte mare. El a trăit între 1856 și 1943, iar invențiile sale sunt folosite și în zilele noastre. Printre cele mai cunoscute se află bobina Tesla, Razele X, neonul, iluminarea fluorescentă și motorul de inducție. Pentru mult timp, el a revendicat și invenția radioului. A avut un conflict puternic în decursul vieții cu un alt savant al acelor vremuri, Thomas Edison, viziunea celor doi asupra viitorului electricității fiind complet diferită. Tesla rămâne însă unul dintre cei mai mari savanți din istorie, iar ca un omagiu Elon Musk a decis să ofere numele său companiei de automobile electrice pe care o deține.

5. Galileo Galilei – Italianul a trăit între 1564 și 1642 și munca sa a fost în domenii precum fizică, matematică, astronomie și filosofie. Practic, Galilei este părintele fizicii, al științei și al astronomiei observaționale moderne. El a reușit să îmbunătățească telescopul lui Hans Lippershey, iar mărirea a ajuns până la 30x. Această invenție l-a ajutat să descopere patru sateliți ai lui Jupiter. Galilei este, totodată, omul care a proiectat o busolă geometrică și militară.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img