sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Oamenii de stiinta au creat “embrioni sintetici”

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta au creat in premiera mondiala "structuri embrionare", foarte asemanatoare embrionilor din primele stadii de dezvoltare, cu ajutorul unor celule stem de soareci, fara sa recurga la fecundare, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista Nature.

Autorii studiului, care au reusit sa dezvolte in premiera mondiala in laborator, in vitro, aceste structuri care seamana cu embrioni naturali in stadii incipiente, spera ca descoperirea lor ii va ajuta sa inteleaga mai bine modul in care se formeaza placenta si procesul prin care embrionul se implanteaza in mucoasa uterina, informeaza ziare.com, care citeaza AFP.

Atunci cand sunt transferate in utero, sferele celulare, obtinute pe baza a doua tipuri de celule stem de soareci, declanseaza procese de remodelare similare celor observate in timpul implantarii embrionilor in peretii uterini.

Aceste structuri embrionare precoce au esuat, insa, sa se dezvolte in embrioni maturi. Totusi, ele au furnizat oamenilor de stiinta un model de studiere a dezvoltarii embrionului in primele sale faze de viata, putin cunoscute in prezent, si au evidentiat procese-cheie pentru aceasta perioada a vietii intrauterine.

La cateva zile dupa fecundare, ovulul de mamifere se dezvolta in mod normal intr-un blastocist, care corespunde embrionului din primele stadii de dezvoltare. Blastocistul este o structura sferica, alcatuita dintr-un strat de celule externe (viitoarea placenta) ce inconjoara o cavitate umpluta cu lichid care contine o masa de celule embrionare.

Autorii noului studiu, coordonat de Nicolas Rivron, cercetator la Universitatea Maastricht din Olanda, au denumit "blastoide" aceste structuri embrionare formate pe baza unor celule stem. Alura lor este asemanatoare celei unui embrion in varsta de cateva zile.
"Este pentru prima data cand oamenii de stiinta au putut sa evidentieze mecanismele moleculare ale implantarii (in uter – n.red.) si aceste rezultate ar putea sa ne ajute sa intelegem mai bine anumite aspecte ale infertilitatii si sa amelioram rezultatele reproducerii asistate", a declarat Dusko Ilic, profesor de medicina la King's College London.

Esecul continuarii unei dezvoltari normale a embrionului ar fi cauzat de absenta unui al treilea tip de celule, "care joaca in rol esential in structura embrionului (…) si care sunt foarte slab sintetizate de celule stem embrionare", a remarcat un alt specialist, Robin Lovell-Badge, profesor la Science Media Centre (SMC).

Obtinerea unor rezultate comparabile cu celulele umane "ramane o provocare majora" pentru cercetatorii care doresc sa dezvolte embrioni umani in aceasta maniera, afirma Harry Leith, cercetator la MRC London Institute of Medical Sciences.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img