vineri, 26 aprilie, 2024

Oamenii de stiinta au descoperit un truc simplu prin care iti poti aminti orice

Distribuie:

Publicat:

Conform unui nou studiu, desenatul ar putea fi una dintre cele mai eficiente metode pentru imbunatatirea memoriei.

Varstincii sau adultii ce aleg sa deseneze si-ar putea imbunatati memoria, sustin cercetatorii. Aceasta ar putea fi una dintre tehnicile benefice pentru evitarea efectelor imbatranirii sau a dezvoltarii afectiunilor precum  Alzheimer sau dementa.

Conform descopera.ro, care citeaza Science Alert, nu trebuie sa fii neaparat un artist pentru a beneficia de aceste efecte asupra memoriei. „Am descoperit ca desenatul imbunatateste memoria la persoanele adulte si varstnice. Efectele sunt mult mai vizibile decat cele observate in cazul altor tehnici”, a afirmat Melissa Meade din cadrul Universitatii Waterloo din Canada. „Am fost incurajati de rezultate si cautam metode prin care sa ajutam persoanele cu dementa, ce experimenteaza un declin rapid al memoriei si al functiilor limbajului”, a adaugat ea.

Cercetatorii au utilizat in cadrul studiului 48 de participanti diferiti, jumatate cu varsta in jur de 20 de ani si jumatate cu varsta de aproximativ 80 de ani. Acestia au fost pusi sa treaca printr-o serie de exercitii. Atunci cand le-au fost prezentate o serie de cuvinte au trebuit fie sa scrie fiecare cuvant, fie sa scrie atributul fizic pe care il sugera sau sa deseneze o reprezentare a cuvantului.

Dupa o pauza, voluntarilor le-a fost cerut sa incerce sa-si aminteasca cat mai multe cuvinte. Tinerii au obtinut un scor mai mare decat varstnicii, insa ambele grupuri si-au amintit mai multe cuvinte din cele care au fost insotite de reprezentari desenate.

„Desenarea unei imagini este o sarcina atat de simpla si poate fi implementata in rutina zilnica pentru imbunatatirea memoriei”, a declarat Meade. Cercetatorii considera ca desenatul este mai eficient deoarece implica multiple cai de reprezentare a unei singure informatii: vizual, spatial, semantic (intelesul cuvintelor) si motor (actiunea fizica de a desena). A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img