joi, 25 aprilie, 2024

Oamenii de stiinta raspund: Cat de mare e probabilitatea sa te reinfectezi cu COVID-19?

Distribuie:

Publicat:

În prezent, există numeroase informații contradictorii cu privire la reinfectarea cu virusul SARS-CoV-2, iar, deși există numeroase studii în curs de desfășurare cu privire la acest aspect, cercetătorii sunt de părere că acest fenomen este posibil. Într-adevăr, se poate ca o persoană infectată, la un moment dat cu noul coronavirus, să se poată reinfecta.

De asemenea, chiar dacă simptomele pot să nu fie la fel de severe ca la prima infectare, virusul tot poate fi răspândit mai departe, către alte persoane. Acest aspect devine cu atât mai tulburător pe perioada sezonului rece, când gripa și răceala își reintră în drepturi, iar boala COVID-19 poate fi ușor confundată cu acestea. Din acest motiv, testarea devine necesară, în cazul prezenței simptomelor de infecție respiratorie, pentru a se putea lua măsurile necesare de prevenție a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Este posibilă reinfectarea cu aceeași variantă a virusului SARS-CoV-2?

Oamenii de știință susțin că reinfectarea este posibilă. Potrivit mai multor cercetări efectuate în cazul altor virusuri respiratorii, similar cu noul coronavirus, reinfectarea cu aceeași variantă virală se poate întâmpla. De asemenea, se cunoaște faptul că există câteva mutații majore ale virusului responsabil pentru boala COVID-19. Din acest motiv, chiar dacă te-ai infectat, deja, o dată cu virusul SARS-CoV-2, riscul de a te reinfecta există, așadar este important să îți iei toate măsurile de siguranță, chiar și după ce te-ai vindecat, recomandă doc.ro.

În schimb, dacă reinfectarea cu aceeași variantă a virusului se produce, șansele să se manifeste la fel de puternic ca prima dată sunt scăzute, în cazul în care ai manifestat simptome severe. Din cercetările efectuate până în prezent, reinfectarea vine la pachet cu simptome mai puțin pregnante, deoarece sistemul imunitar a dezvoltat, deja, o serie de anticorpi împotriva virusului.

Marea preocupare a oamenilor de știință se îndreaptă către cei cu care intră în contact persoana reinfectată, deoarece riscul de contagiere este la fel de ridicat ca la prima infectare. Pe scurt, te poți infecta de două ori și poți fi asimptomatic la a doua infectare, dar poți, în continuare, purta și transmite virusul către alte persoane, mai vulnerabile, din jurul tău. Acest fenomen este deosebit de periculos, deoarece o bună parte din populație nu cunoaște riscul reinfectării și, în acest caz, nu menține măsurile de siguranță necesare după ce s-a vindecat, punând în pericol persoanele apropiate.

Specialiștii sunt de părere că reinfectarea va deveni mult mai des întâlnită decât ne-am putea imagina acum, motiv pentru care se încurajează informarea populației largi cu privire la acest risc, pentru a micșora impactului fenomenului reinfectării.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img