joi, 28 martie, 2024

Oamenii din jurul lui Traian Basescu au devalizat Romania. Iata doar cateva din cazurile pe care DNA le ancheteaza

Distribuie:

Publicat:

Cu Nasu’ in suflet: Berna T., Blejnar S., Adamescu D., Videanu A., Basescu M., Capatana M. si Duta L. vor clementa de la magistrati, scrie jurnalul.ro

Spalare de bani, evaziune fiscala, coruptie si subminarea economiei de stat au fost cateva dintre preocuparile oamenilor aflati in anturajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu. In timp ce bugetul de stat era devalizat sub atenta supraveghere a guvernarii Boc – Videanu – Basescu, romanii erau indemnati sa stranga cureaua. Pentru a acoperi tepele date statului de oamenii lui Basescu, premierul Emil Boc a ordonat ca profesorilor, medicilor, politistilor si celorlalte categorii de bugetarii sa li se reduca salariile. Mai mult, a atentat si la pensiile batranilor care se zbateau sa supravietuiasca de la o zi la alta.

Fostul consilier al lui Traian Basescu, pe vremea cand era primarul Bucurestiului, Theodor Berna este acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul adus statului este de peste 100 milioane de euro. Fostul sef al Fiscului, respectiv al Vamilor, Sorin Blejnar si Viorel Comanita sunt acuzati intr-un dosar de evaziune fiscala in care prejudiciul se invarte in jurul sumei de 60 milioane de euro. Ginerele lui Traian Basescu, Radu Pricop este urmarit penal pentru inselaciune pentru ca ar fi incercat sa ia de la stat vreo 10 milioane de euro. Fratele presedintelui, Mircea Basescu se afla in arest pentru trafic de influenta, dupa ce a luat suma de 250.000 euro de la familia interlopului Bercea Mondialu’.

Protectorul evazionistilor

Sorin Blejnar a fost numit pe linie de partid in functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de catre premierul Emil Boc, la inceputul anului 2009. Aceasta institutie mamut avea in subordine Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor si directiile generale ale finantelor publice. Dar, la cateva luni de la numirea pe functie Sorin Blejnar a invatat repede cum sa protejeze gruparile specializate in evaziune fiscala. Nu singur, si impreuna cu subalternul sau, Viorel Comanita, care se afla in fruntea Autoritatii Nationale a Vamilor. Cei doi sunt acuzati de Directia Nationala Anticoruptie ca au protejat direct gruparea condusa de Diana si Radu Nemes, care facea evaziune cu produse petroliere. In acest caz statul a fost prejudiciat cu suma de 242.642.205 lei, adica aproximativ 56 de milioane de euro. “Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Secareanu Florin, ofiter in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, au sprijinit activitatea grupului, garantandu-i protectia in virtutea functiilor pe care le detineau. Inculpatii cunosteau activitatea gruparii si au participat in mod repetat la intalniri cu liderii acesteia, insa nu si-au exercitat atributiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind in schimb informatiile pe care le detineau si pozitia pe care o aveau pentru a sprijini functionarea mecanismului evazionist”, se mentioneaza in rechizitoriul DNA. In interceptarile aflate la dosar, judecatorul Iulian Dragomir de la Inalta Curte de Casatie si Justitie are o discutie cu Sorin Blejnar, in care-i reaminteste ca presedintele Traian Basescu “e nasul nostru si-n sufletul nostru”.

Consilierul lui Basescu

In timp ce Sorin Blejnar lupta chipurile cu evaziunea fiscala, fostul consilier al lui Traian Basescu pe vremea cand era primarul Bucurestiului, Theodor Berna invata cum sa fraudeze statul. Acesta controleaza companiile de constructii Tehnologica Radion si Teloxim Con, fiind arestat preventiv pe 19 august de magistratii de la Tribunalul Prahova pentru evaziune si spalare de bani. Prejudiciul depaseste suma de 100 milioane de euro. Potrivit magistratilor, Theodor Berna a folosit fraudulos propria firma pentru a-si insusi bani obtinuti din simulari de tranzactii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului. Avea un mod ingenios si complex de savarsire a infractiunilor si a atras in lantul comercial fictiv mai multe firme si persoane.

Firma lui Berna, Tehnologica Radion a inceput sa prospere dupa ce Traian Basescu a castigat alegerile la Primaria Capitalei, apoi a continuat in mandatului lui Adriean Videanu. In timpul guvernarii PDL, Tehnologica Radion s-a aflat in top 10 al constructorilor din Romania, fiind abonata la contractele cu statul. In perioada 2009-2012, valoarea contractelor era de aproximativ 400 de milioane de euro.

Magnatul Adamescu

Un alt apropiat al guvernarii Boc – Basescu este omul de afaceri Dan Adamescu. Acesta a fost acuzat de Directia Nationala Anticoruptie ca a dat mita 20.000 de euro unor judecatori pentru ca acestia sa-i dea sentinte favorabile in dosarele de insolventa in care erau implicate firmele la care era actionar. Avocatul lui Adamescu, George Dumitru si-a luat viata la scurt timp dupa ce le-a dat procurorilor dovezile legate de dosarul de mita. DNA sustine ca Adamescu ar fi remis, prin intermediari, 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa. Primul ar fi primit 15.000 de euro, iar cel de-al doilea 5.000 de euro. Dupa ce i-au prezentat acuzatiile, patronul Astra Asigurari a parasit sediul DNA. Decizia de a nu-l retine pe Dan Adamescu este atipica mai ales daca tinem cont de faptul ca judecatorii TMB despre care DNA sustine ca au fost mituiti de afacerist se afla in arest deja. Practic, cei care ar fi luat mita au fost arestati, dar cel care a dat-o poate fi cercetat in libertate. In astfel de cazuri, in care suspectii sunt acuzati ca au mituit magistrati, procurorii se grabesc sa dea ordonante de retinere si apoi sa ceara arestarea acestora.

Mogulul Paunescu

Primul dosar de subminare a economiei nationale a fost deschis in 1997 pe numele lui Gheorghe Constantin Paunescu, devenit astazi mogulul de presa preferat al lui Traian Basescu. Dosarul era unul dintre cele initiate de procurorii romani dupa falimentarea Bancorex. Gaura de 189 de milioane de dolari in Bancorex care i-a fost imputata lui Paunescu a fost “acoperita” de Agentia pentru Valorificarea Activelor Bancare – AVAB (actuala AAAS) prin vanzarea creantei la sfarsitul anului 2002. Cesionarea acesteia s-a facut la valoarea de 20,5 milioane de dolari catre un off-shore inregistrat in Luxemburg, RHIC Holdings SA. Societatea a fost inscrisa in Registrul Comertului luxemburghez cu fix trei saptamani inainte de a se prezenta la Bucuresti pentru a prelua creantele Paunescu. Denumirea societatii pare sa imite acronimul CHIR, care identifica insa Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA, plamanul afacerilor lui Paunescu.

Fara numar pentru ginerica

Avocatul Radu Petru Pricop s-a casatorit cu Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu. Acesta ar avea de primit 10 milioane de euro, suma pe care statul roman trebuie sa o achite in baza unei hotarari judecatoresti. Potrivit Antena 3, Pricop a cumparat drepturile litigioase pentru un teren de 90,5 ha din comuna Stefanesti, din Arges, care a apartinut familiei Bratianu. Curtea de Apel Pitesti a hotarat in februarie 2012 ca statul roman prin Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor – ANRP trebuie sa plateasca o despagubire de 44, 1 milioane de lei pentru terenul din Stefanesti. Recursul prin care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP a atacat decizia Curtii de Apel Pitesti a fost respins de catre Curtea Suprema de Justitie. Mass-media a aratat ca decizia magistratilor este una eronata, bazata pe actul de deces al unei urmase a Bratienilor, care la data procesului era inca in viata. Cererea ce retrocedare a terenului a fost semnata de omul de afaceri Valentin Visoiu si alte trei persoane. Jurnalul National a dezvaluit in 2011 si 2012 afacerile cuplului Visoiu – Pricop. Visoiu si Pricop nu erau strans legati doar de afacerea Stefanesti, ci sunt si protagonistii unui dezastru ecologic produs in Muntii Fagaras, unde au pornit constructia unor microhidrocentrale intr-o arie protejata.

Protejatul de la CNAS

Un alt protejat de-al presedintelui este Lucian Duta, fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Pe acesta Directia Nationala Anticoruptie il acuza de abuz in serviciu intr-un dosar legat de achizitiile pentru servicii de mentenanta si licente IT, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro. “In calitate de presedinte al C.N.A.S., suspectul Duta Nicolae Lucian a aprobat actele intocmite de C.N.A.S. in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv”, sustine DNA.

Mircea Basescu a incercat sa corupa Justitia

Fratele presedintelui, Mircea Basescu a fost arestat preventiv pentru trafic de influenta, dupa ce a primit suma de 250.000 euro de la familia interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’. In acelasi dosar a fost arestat si Marian Capatana, cel care a intrat in politica pentru a-l sustine pe Traian Basescu. Potrivit DNA, la inceputul anului 2011, dupa ce Sandu Anghel a fost arestat preventiv de catre Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Mircea Basescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Capatana, in schimbul promisiunii acestuia ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea dosarului. Marian Capatana a fost angajat la ministerul Economiei, fiind numit de catre ministrul Adriean Videanu in consiliul de Administratiei al Uzinei Termoelectrica Midia.

La randul sau, Adriean Videanu este anchetat de DIICOT. Initial a fost cercetat pentru subminarea economiei de stat, fapta fiind schimbata in abuz in serviciu.

In 12 septembrie 2013, Adriean Videanu a fost informat de procurorii DIICOT ca este urmarit penal pentru complot si subminarea economiei nationale, in legatura cu favorizarea intereselor firmei Interagro. Ulterior, in 30 septembrie 2013, DIICOT a instituit sechestru asigurator pe cinci imobile ale lui Adriean Videanu din Bucuresti, Ilfov si Constanta, pana la concurenta sumei de 277 de milioane de lei, pe 66.906 actiuni de la trei firme si pe sumele din conturile deschise la doua banci. Potrivit unor surse din cadrul Partidului Democrat, Adriean Videanu colaboreaza indeaproape cu partidul Miscarea Populara, sustinand neconditionat candidatura Elenei Udrea la alegerile prezidentiale.

Ferma presedintelui

Fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu a luat un credit in valoare de 4,6 milioane de lei de la CEC Bank, in septembrie 2013, pentru a cumpara 290 hectare de teren agricol in comuna Nana, din judetul Calarasi. Imprumutul a fost garantat doar cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat. Contractul de vanzare-cumparare s-a semnat cu firma Berfige SRL, cu sediul social in Bucuresti. Atunci, societatea era controlata de Mara Bertola si reprezentata legal in aceasta tranzactie de Fioravante Bertola, in calitate de administrator. Atat Mara Bertola, cat si Fioravante Bertola au cetatenie italiana, si au domiciliu in principatul Monaco. Amandoi au disparut fara urma.

Pentru afacerea “Nana”, Parlamentul Romaniei a infiintat o comisie parlamentara care sa ancheteze modul prin care terenurile agricole au ajuns in posesia fiicei presedintelui. Dar, intr-un raport al Corpului de Control al Guvernului se specifica ca 80% dintre trenurile cu pricina au fost retrocedate ilegal, in baza unor documente false. “Veti vedea ca practic tot ce e la Nana, de cand s-au dat unor asa zisi proprietari, pana cand au ajuns la acei italieni, totul este un lung sir de retrocedari ilegale, beneficiarul final fiind Traian Basescu”, a spus premierul Victor Ponta. Mai mult, procurorii sustin ca domeniul privat al statului a fost prejudiciat cu valoarea terenurilor retrocedate contrar dispozitiilor legale.

“Din suma totala de 600.000 de euro remisa de denuntator intermediarului, Basescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro in schimbul promisiunii ca, prin influenta pe care o are asupra magistratilor, poate obtine o solutie favorabila pentru tatal denuntatorului” DNA

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img