miercuri, 17 aprilie, 2024

Obama a ordonat Pentagonului lichidarea liderilor Frontului Al-Nusra

Distribuie:

Publicat:

Presedintele american Barack Obama a dat ordin Pentagonului sa ii gaseasca si suprime fizic pe liderii Frontului Al-Nusra, o grupare cu legaturi cu Al-Qaida in Siria, pe care administratia SUA a ignorat-o pana acum in mare parte si care se afla in avangarda luptei impotriva regimului sirian, afirma oficiali americani, conform editiei de vineri a cotidianului The Washington Post, citat de Agerpres.

Gruparea se autointituleaza in prezent Jabhat Fatah al-Sham (Frontul pentru cucerirea Siriei) si sustine ca s-a desprins din Al-Qaida, o afirmatie pusa sub semnul indoielii de responsabili americani.

Decizia de a desfasura mai multe drone si echipamente de culegere de informatii impotriva gruparii militante reflecta preocuparea lui Obama ca aceasta transforma parti din Siria intr-o noua baza de operatiuni pentru Al-Qaida in vecinatatea de sud a Europei, sustin oficialii.

Decizia subliniaza masura in care Barack Obama a ajuns sa considere prioritara misiunea antiterorista in Siria fata de eforturile de determinare a presedintelui Bashar al-Assad sa se retraga de la putere, in conditiile in care Al-Nusra se numara printre cele mai eficiente forta care lupta impotriva guvernului sirian.

Conform Washington Post, este probabil ca aceasta tendinta sa se accelereze odata cu preluarea mandatului de presedinte de catre Donald Trump. Acesta a declarat deja ca va fi si mai agresiv decat Obama in combatarea militantilor, o pozitie ce ar putea duce la extinderea campaniei impotriva Al-Nusra, posibil in cooperare directa cu Moscova.

SUA au intreprins in trecut actiuni sporadice impotriva unor membri veterani ai Al-Qaida care au migrat spre nord-vestul Siriei din Afganistan si Pakistan pentru a se alatura Al-Nusra si pe care oficiali americani ii suspecteaza ca pun la cale atacuri impotriva Statelor Unite si a aliatilor Washingtonului.

Noul ordin emis de Obama pune la dispozitia Comandamentului comun al operatiunilor speciale al armatei SUA mai multa autoritate si resurse suplimentare pentru culegerea de informatii, vizata fiind conducerea extinsa a Al-Nusra, nu doar veterani ai Al-Qaida sau militanti implicati direct in atacuri externe.

Conform Washington Post, sefii Pentagonului au fost initial reticenti sa ia din resursele alocate luptei impotriva Statului Islamic. Colaboratori ai lui Obama sustin insa ca acesta a devenit tot mai nemultumit de faptul ca Pentagonul si comunitatea de informatii nu depun eforturi suficiente pentru lichidarea liderilor Al-Nusra, date fiind avertismentele primite de presedinte de la responsabili din domeniul antiterorismului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img