joi, 28 martie, 2024

Obezitatea apare mult mai devreme decat credeam

Distribuie:

Publicat:

Prevenirea obezitatii trebuie sa inceapa inaintea vietii propriu-zise, chiar din timpul celor noua luni petrecute in uterul mamei. Cercetarile arata ca femeile care se ingrasa prea mult in timpul sarcinii au bebelusi cu o greutate mai mare, iar acesti copii sunt mai predispusi sa devina obezi de-a lungul vietii.

Oamenii de stiinta din Boston au analizat un esantion reprezentativ de femei care au nascut de cel putin doua ori intre 1989 si 2003, pentru a putea compara sarcinile aceleiasi participante. Pe baza acestor date, cercetatorii au concluzionat ca kilogramele castigate de mama in timpul sarcinii duc la o greutate mai mare a nou nascutului, dar ca acest lucru nu depinde insa de factori genetici. "Noutatea acestui studiu este abordarea familiala, care reduce influenta factorilor genetici. Cand comparam copiii aceleiasi femei, ne dam seama ca greutatea la nastere nu se datoreaza genelor, ci are legatura doar cu cresterea in greutate", a spus Matthew Gillman, director al unui program de prevenire a obezitatii din cadrul Facultatii de Medicina de la Harvard.

Sfaturi de la japonezi pentru o viata fara obezitate

Obezitatea reprezinta o boala nutritionala caracterizata de acumularea de grasimi care determina o crestere a greutatii mai mult de 20% fata de greutatea ideala. Obezitatea reprezinta o problema de sanatate publica, afectand 20-30% din populatia generala. Trebuie sa stim ca obezitatea influenteaza calitatea vietii si chiar speranta de viata, deoarece mortalitatea la obezi este de trei ori mai mare decat la normoponderali, obezitatea reprezentand un factor de risc foarte important pentru foarte multe bolicardiovasculare, metabolice, reumatismale si chiar canceroase.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img