sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Obiceiul aparent inofensiv care ne distruge dantura

Distribuie:

Publicat:

Unele persoane au obiceiul de a-si lovi si freca dinţii in timpul nopţii. Acest obicei se numeste bruxism nocturn si este o afectiune provocata cel mai adesea de stres si anxietate.  Inofensiv la prima vedere, acest comportament involuntar poate avea efecte grave asupra sanatatii orale, afectand calitatea vietii si, in unele cazuri, chiar trasaturile faciale ale individului.

Scrasnirea dintilor, cunoscuta si sub numele de bruxism, este un fenomen intalnit din ce in ce mai frecvent, estimandu-se ca in prezent intre 30 la suta  si 35 la suta dintre adulti se confrunta cu aceasta problema.

Persoanele care sufera de aceasta afecţiune vor avea probleme stomatologice, pentru ca prin frecarea daturii se toceste smaltul dintilor, ceea ce duce la expunerea dentinei si astfel dintii devin mai sensibili.

Smaltul este cel mai dur tesut din organism, insa forta muschilor masticatori este foarte mare, iar frecarea dintilor vreme indelungata va duce la tocirea lui. Uneori, aceasta poate fi atat de severa, incat distruge stratul de smalt ajungand la dentina (prin care trec terminatii nervoase), care este mai moale si mult mai usor de tocit.

Exista o serie de teorii cu privire la cauzele bruxismului. Afectiunea a fost asociata fie cu probleme ale cailor respiratorii, cum ar fi apneea in somn, fie cu probleme dentare (de exemplu „muscatura” incorecta) si nu in ultimul rand, cu stilul de viata – stresul, anxietatea sau hiperactivitatea fiind in multe cazuri strans legate de aparitia acestui obicei.

Bruxismul apare mai frecvent noaptea, cand oamenii nu sunt constienti de ceea ce fac, dar unele persoane scrasnesc dintii involuntar si ziua. „Persoanele care fie se trezesc cu maxilarele inclestate, dureri difuze de dinti si de muschi in zona maxilarelor si tamplelor, dureri de cap si dureri langa ureche (articulatia temporo-mandibulara), fie prezinta toate sau doar o parte dintre aceste simptome in timpul zilei este foarte probabil sa sufere de bruxism", spune medicul Mihaela Dan, specialist ortodont.

Din pacate, bruxismul nu apare doar la adulti, afectiunea fiind intalnita, intr-o proportie mai mica, ce-i drept, si la copii. Ei au tendinta sa scrasneasca dintii odata cu aparitia dintilor, fie ca e vorba de primii dinti sau de dintii permanenti. 

Scrasnirea dintilor toceste si erodeaza coroanele dentare si poate duce, intre altele, la dureri de cap sau de urechi.

„Bruxismul poate cauza o gama larga de consecinte nedorite pe termen lung, de la dureri musculare locale, dureri de cap, retractie gingivala, miscarea dintilor, sensibilitate dentara ca urmare a expunerii dentinei, fisuri sau fracturi dentare, pana la deteriorarea structurii osoase a articulatiei maxilare, sindromul articulatiei temporomandibulare (Sindrom TMJ) si chiar modificari faciale. Subtierea stratului de smalt de pe suprafetele ocluzale si incizale (cele cu care mestecam) si scaderea inaltimii dintelui (scurtarea lui), la fel ca si dislocarea smaltului din zonele de langa gingie (leziuni cuneiforme) ca urmare a fortelor anormale reprezinta alte efecte nedorite ale bruxismului”, atentioneaza specialistul ortodont.

Persoanele care sufera de bruxism sunt sfatuite sa se consulte un dentist pentru a identifica factorii care stau la baza acestei afectiuni si pentru a incepe tratamentul corespunzator. De multe ori, o gutiera purtata nocturn poate rezolva aceasta problema, dar daca este vorba de un comportament determinat de stres sau anxietate, e importanta si terapia comportamentala.

Nu in ultimul rand, pentru un somn odihnitor se poate recurge si la exercitii de respiratie, yoga, masaj, terapie prin muzica, citit sau orice ajuta la relaxare. Anxioliticele usoare pot fi de ajutor, dar nu trebuie utilizate perioade lungi de timp. sursa: digi24.ro
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img