vineri, 19 aprilie, 2024

Obiceiuri zilnice care ne distrug oasele

Distribuie:

Publicat:

Oasele si tendoanele sunt afectate de stilul de viața haotic, avertizeaza medicii. Alimentatia de tip fast-food, lipsa de mișcare și orele puține de somn iși pun amprenta asupra scheletului nostru. Iata un top al obiceiurilor zilnice care influențeaza sanatatea sistemului osos:

La fel ca oricare parte a corpului, scheletul are nevoie de nutrienti. Iar persoanele care consuma preponderent alimente de tip fast-food isi pun in pericol intreg organismul, spun medicii.

„Alimentatia dezechilibrata are un efect metabolic. Rezistenta scheletului si a cartilajului este data de un echilibru fosfo-calcic. Adica sunt niste minerale care trebuie sa se depuna in tesutul osos, pe de o parte se depun, pe de alta parte se elibereaza, sunt un fel de circuit continuu de reimprospatare a tesutului proteic, cat si a mineralelor din os, care in felul acesta se primeneste”, explica prof. dr. Radu Radulescu, medic primar ortopedie, potrivit digi24.ro.

O alimentatie dezechilibrata poate duce la ruperea echilibrului dintre partea proteica si partea minerala, ceea ce se traduce printr-o rezistenta scazuta a scheletului la fracturi, dar si probleme la nivelul articulatiilor.

„Proteinele, lipidele si glucidele, alaturi de mineralele si vitamine, participa la SINTEZA celulei osoase, la sinteza fibrei muscualre, nu numai la buna functionalitate a ei”, arata dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicala.

Scheletul devine vulnerabil si in cazul persoanelor care nu fac miscare. „Se numește decondiționarea fizica la efort. Ligamentele, tesuturile ligamentare, tesutul conjunctiv in sine se retractureaza, isi restrange lungimea, ele fiind niste elemente elastice si atunci elasticitatea scade foarte mult si esti predispus la rupturi, la intinderi, la entorse, luxatii, pana la fracturi osoase prin lipsa de miscare, prin decondiționarea la efortul fizic”, precizeaza dr. Georgiana Tache, medic primar pentru recuperare medicala.

„Sunt multi oameni care au munca de birou, se duc acasa unde stau din nou pe scaun, nu fac activitate fizica si risca in felul acesta sa faca o osteoporoza unde nu ar trebui sa se intample la aceasta varsta” spune prof. dr. Radu Radulescu, medic primar ortopedie.

Periculoase pentru sanatatea sistemului osos sunt si alcoolul consumat in exces sau tutunul. „Consumul de alcool poate, ar putea fi un factor de determinare a afectiunilor osoase. Este vorba de metabolismul calciului: organismul se preocupa de metabolizarea altor elemente si uita sa utilizeze calciul in organism, pe care uita sa il fixeze in oase si in masa musculara”, explica dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicala.

„Fumatul are un factor negativ asupra metabolismului si inclusiv asupra metabolismului cartilaginos. Persoanele care fumeaza pot capata in timp o asa numita condromalacie, adica o moliciune a cartijajului articular, care in mod normal ar trebui sa suporte anumite presiuni, devine mai putin rezistent si se poate uza prematur”, arata, la randul sau, prof. dr. Radu Radulescu, medic primar ortopedie.

Pentru a preveni aceste probleme si a avea oase puternice medicii recomanda trei mese principale pe zi, consumul de fructe si legume proaspete, dar si 30 de minute de miscare in fiecare zi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img