sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Obiceiurile care îți distrug sănătatea fără să îți dai seama: Efectele le observi târziu

Distribuie:

Publicat:

În timp ce majoritatea oamenilor știu că fumatul și consumul în exces de alimente procesate sunt dăunătoare pentru sănătate, există multe alte obiceiuri care îți pot sabota încetul cu încetul starea de bine.

Unele dintre aceste obiceiuri pot fi ușor trecute cu vedere, mai ales dacă fac parte din rutina ta. Este posibil să nu remarci imediat niciun efect dăunător, dar în timp ele îți pot afecta serios relațiile, sănătatea fizică și bunăstarea mintală.

Iată câteva exemple!

Rememorezi evenimentelor stresante

Să te gândești la un eveniment stresant din trecutul tău, indiferent dacă a fost acum cinci ani sau acum cinci minute, nu este cel mai indicat lucuru pentru bunăstarea ta psihologică, potrivit doc.ro.

Un studiu1 din 2017, publicat în Behavior Research and Therapy, a constatat că ruminația, adică să te concentrezi compulsiv asupra suferinței, în loc să găsești de soluții, duce la creșterea simptomelor depresive.

Cu cât oamenii s-au gândit mai mult la un eveniment stresant, cu atât au avut un risc mai mare să dezvolte simptome depresive. Cercetătorii au descoperit, însă, că scăderea ruminației a ajutat la atenuarea unei dispoziții depresive.

Deci, fii conștient de cât timp petreci gândindu-te la evenimentele stresante din viața ta! În loc să îți reamintești mereu lucrurile pe care nu le mai poți schimba, focalizează-ți atenția și energia în direcții mai valoroase, cum ar fi planificarea unui viitor mai bun sau trăirea clipei prezente.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img