sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Obiectivele de vaccinare nu vor fi atinse în aproape 90% dintre ţările africane, avertizează OMS

Distribuie:

Publicat:

Aproape 90% dintre ţările africane nu vor atinge obiectivul mondial ce prevede vaccinarea unei zecimi din populaţiile lor naţionale până în luna septembrie, dacă nu vor primi de urgenţă cel puţin 225 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

"Doar şapte ţări africane (din 54, n.r.) au o şansă de a atinge obiectivul", a declarat Matshidiso Moeti, directoare OMS pentru Africa, într-o conferinţă de presă organizată online, scrie Agerpres.ro.

Cel puţin 225 de milioane de doze de vaccinuri sunt necesare de urgenţă pentru ca majoritatea ţărilor africane să poată să respecte acel termen, a adăugat ea.

Oficial, Africa a înregistrat aproape 5 milioane de cazuri de COVID-19 şi se află sub ameninţarea iminentă a celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19. Potrivit OMS, numărul cazurilor noi de infectare creşte în Africa "de la o săptămână la alta".

"Pandemia are o tendinţă de creştere în zece ţări africane, dintre care patru au înregistrat o creştere de peste 30%" a numărului de infectări în ultima săptămână, a avertizat OMS într-un comunicat.

Aproape trei sferturi din totalul cazurilor noi au fost înregistrate în Egipt, Africa de Sud, Tunisia, Uganda şi Zambia. Mai mult de jumătate dintre ele au fost raportate în nouă ţări din Africa australă.

Africa a administrat până acum doar 1% din cele peste 2,1 miliarde de doze de vaccinuri administrate la nivel mondial. Doar 2% dintre cei 1,3 miliarde de locuitori ai acestui continent au primit cel puţin o doză de vaccin şi doar 9,4 milioane de africani au fost vaccinaţi cu schemă completă.

"În pofida recentelor promisiuni, doar Franţa şi-a crescut donaţiile făcute prin intermediul COVAX, cu 1 milion de doze destinate unui grup de opt ţări, în iunie", regretă reprezentanţii OMS, care mizează de asemenea şi pe un anunţ despre o donaţie de o jumătate de miliard de doze de vaccinuri din partea Statelor Unite.

OMS a îndemnat încă o dată ţările bogate să împartă vaccinurile cu statele mai sărace, întrucât aceasta este o chestiune "de viaţă sau de moarte", a adăugat Matshidiso Moeti.

În condiţiile în care livrările de vaccinuri au fost aproape stopate pentru acest continent, 14 ţări africane au folosit deja între 80% şi 100% dintre dozele primite prin COVAX, un mecanism ce permite ţărilor cu venituri mici să aibă acces la vaccinuri anti-COVID-19.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img