vineri, 29 martie, 2024

Obisnuiesti sa consumi bauturi energizante? Iata ce boala risti

Distribuie:

Publicat:

Un studiu publicat in revista medicala JAMA arata ca bauturile energizante sunt responsabile de cresterea tensiunii arteriale la tineri. Dar pe langa efectele cardiovasculare, energizantele au si urmari psiho-comportamentale, neurologice, digestive, alergice sau musculare.

Cercetatorii de la compartimentul pentru boli cardiovasculare de la Mayo Clinic din Minnesota (Statele Unite) au efectuat recent un studiu pe un lot de 25 de persoane (14 barbati si 11 femei) cu varsta medie de 29 de ani si cu o stare buna de sanatate. Voluntarii au baut o doza de bautura energizanta de 470 de mililitri. Totodata, ei au consumat o bautura placebo inainte sau dupa cea energizanta.

Pentru a evalua impactul bauturii energizante asupra organismului, cercetatorii le-au masurat voluntarilor tensiunea arteriala si nivelul noradrenalinei (hormon care provoaca vasoconstrictie). Concluziile acestei experiente arata ca tensiunea arteriala medie a participantilor a crescut cu 6,4%.

Cresterea inregistrata dupa de au baut placebo a fost de 1%. Nivelul noradrenalinei a crescut cu 73,6% la consumatorii de energizante, fata de 30,9% la consumatorii de placebo.

In Franta, Agentia nationala pentru securitatea sanitara a alimentatiei (Anses) a emis, in 2013, un raport si a tras un semnal de alarma privitor la pericolele consumului acestui tip de bauturi. Principalele simptome aparute dupa consumul de energizante sunt in principal de natura cardiovasculara, dar survin si efecte psiho-comportamentale si neurologice. Tulburarile digestive, respiratorii, alergice sau musculare sunt, de asemenea, raportate in randul celor care beau energizante, dar cu o incidenta mai mica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img