vineri, 29 martie, 2024

Oficial NATO: Statul Islamic vrea sa-si faca flota sa atace in Mediterana

Distribuie:

Publicat:

Militantii gruparii extremiste Statul Islamic doresc sa-si creeze o forta navala cu care sa comita atacuri in Marea Mediterana, a avertizat un inalt oficial din NATO.

Avansul Statului Islamic de-a lungul coastei Libiei arunca o “umbra neconfortabila” asupra navigatiei, a aratat viceamiralul Clive Johnstone, potrivit The Telegraph.

Raspandirea armelor de fabricatie rusa si chineza in randul gruparilor armate din regiune inseamna si ca exista acum “sansa oribila” ca o nava de croaziera sau un vas de transport sa fie lovit, a explicat seful comandamentului maritim al NATO.

Colapsul Libiei si faptul ca Statul islamic a pus stapanire pe orasul de coasta Sirte au declansat alarma in Europa, unde tari precum Marea Britanie si Italia se gandesc daca e cazul sa trimita mii de soldati care sa antreneze fortele locale.

Viceamiralul Johnstone, ofiter al marinei Regale britanice, a aratat ca Statul Islamic se schimba rapid si are ambitia de a pune la cale operatiuni pe mare.

“Stim ca au ambitia sa iasa in larg, stim ca ar vrea sa aiba o ramura marina, la fel ca si al Qaida”, a aratat oficialul NATO.

Pe masura ce Mediterana devine tot mai militarizata, transportul comercial si turistic este amenintat, spune acesta.

“Exista sansa oribila in viitor ca munitie dintr-un sistem de arme de inalta calitate, trasa gresit, sa tinteasca un vas de croaziera, o platforma petroliera sau un vas de transport”, crede viceamiralul.

Aliatii NATO trebuie sa nu permita sa fie scosi din Mediterana de est, unde marina rusa este tot mai activa, a mai spus acesta.

“Nu cred ca va fi un act planificat si rauvoitor, cred ca va fi un act care e aproape o greseala, sau va fi un act de terorism la intamplare care va avea implicatii extraordinare pentru lumea occidentala”, a explicat oficialul NATO.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img