vineri, 19 aprilie, 2024

OFICIAL! Proiectul pentru confiscarea extinsa, a fost APROBAT

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a aprobat, vineri, un proiect de lege de modificare si completare a unor acte normative din domeniul penal, destinat transpunerii unor prevederi din doua directive ale Uniunii Europene care vizeaza si institutia confiscarii extinse.  Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul elaborat de Ministerul Justitiei va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.  Guvernul precizeaza ca proiectul de lege are in vedere exclusiv transpunerea unor prevederi din Directiva 2014/42/UE privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana, precum si din Directiva 2016/343/UE privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale. 

“Interventiile legislative cuprinse in proiect au in vedere institutia confiscarii extinse, contestarea masurii de siguranta a confiscarii speciale ori a confiscarii extinse, reglementarea compunerii completului care va judeca contestatiile prevazute de art. 2501 alin. (1) si respectiv art. 4252 din Codul de Procedura Penala impotriva masurii asiguratorii luate de procuror sau a modului de aducere la indeplinire a acesteia si, respectiv, impotriva hotararii prin care instanta de apel dispune masura de siguranta a confiscarii speciale ori a confiscarii extinse direct in apel”, se spune in comunicat. 
De asemenea, se reglementeaza, in mod expres, obligatia de a informa persoana condamnata definitiv in lipsa, odata cu inmanarea mandatului de executare a pedepsei, cu privire la dreptul de a solicita redeschiderea procesului penal, se arata in comunicat. 
“In privinta institutiei confiscarii extinse, proiectul transpune unele prevederi ale Directivei 2014/42/UE. Astfel, confiscarea extinsa poate fi aplicata atunci cand pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de patru ani sau mai mare”, se mai spune in comunicat.  O alta conditionalitate este ca fapta la care a fost condamnata persoana sa fie susceptibila sa ii procure un folos material si daca instanta isi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale. In acest caz, convingerea instantei se poate baza inclusiv pe disproportia dintre veniturile licite si averea persoanei. In proiectul textului de lege, confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei, se arata in comunicat.  Sunt incluse si prevederi referitoare la Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). 
“Se stabileste responsabilitatea ANABI de a transmite judecatorului delegat cu executarea despre orice impiedicare ori intarziere survenita in cursul executarii unei confiscari speciale sau confiscari extinse, pe baza informatiilor periodice primite de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala si de la alte autoritati competente cu punerea in executare a acestor masuri de siguranta”, se precizeaza in comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img