marți, 23 aprilie, 2024

OFICIAL! Scotia vrea REFERENDUM

Distribuie:

Publicat:

Primul ministru scotian Nicola Sturgeon i-a scris premierului britanic Theresa May pentru a-i cere oficial sa permita organizarea unui al doilea referendum privind independenta Scotiei inainte de iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Rezultatele referendumului privind Brexit-ul din luna iunie a anului trecut au pus sub semnul intrebarii viitorul Regatului Unit, deoarece Anglia si Tara Galilor au votat pentru iesirea din UE, in timp ce Scotia si Irlanda de Nord s-au exprimat pentru ramanerea in blocul comunitar.  Parlamentul scotian a votat marti pentru organizarea unui referendum de independenta in 2018 sau 2019, insa guvernul britanic este cel care trebuie sa isi dea acordul pentru desfasurarea unui astfel de scrutin. 

Cu mandatul primit din partea parlamentului scotian, Sturgeon a redactat o scrisoare catre May pentru a-i cere oficial sa inceapa discutiile in vederea unui astfel de referendum, idee pe care guvernul britanic a anuntat deja ca o va respinge.  Pe contul sau de Twitter, executivul scotian a postat o fotografie cu Nicola Sturgeon stand relaxata pe o canapea, insotita de mesajul: “Primul ministru Nicola Sturgeon la Bute House, Edinburgh, lucrand la draftul final al scrisorii privind Sectiunea 30 catre premierul Theresa May”. 
Ordinul Sectiunea 30 este mecanismul oficial prin care guvernul britanic poate acorda parlamentului scotian puterea de a organiza un referendum. Conform presei, scrisoarea va fi trimisa vineri sefei guvernului de la Londra.  Scotienii au votat impotriva independentei intr-un referendum din 2014, cu 55% la 45%, dar Sturgeon afirma ca de atunci s-au schimbat conditiile, deoarece, desi in ansamblu Marea Britanie a votat pentru Brexit, scotienii s-au exprimat ferm pentru ramanerea in UE. 

May a spus ca nu este momentul potrivit pentru un alt referendum in contextul negocierilor complexe, prevazute a dura doi ani, cu partenerii din UE in privinta Brexit-ului.  Imaginea cu Nicola Sturgeon vine la doua zile dupa o fotografie similara cu Theresa May semnand scrisoarea prin care a anuntat oficial intentia Marii Britanii de iesire din UE.  May a fost fotografiata stand la un birou din cabinetul sau din Downing Street, sub un ceas, un drapel britanic si o pictura in ulei cu primul premier al Marii Britanii, Robert Walpole.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img