News Flash:

OFICIAL:Statul trebuie sa plateasca dobanda pentru sumele care trebuie rambursate contribuabililor

21 Octombrie 2015
1645 Vizualizari | 0 Comentarii
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis marti ca fiind neconstitutionale prevederile unui articol din Codul de procedura fiscala, stabilind ca statul trebuie sa plateasca dobanda pentru toata perioada in care retine sumele pe care le are de restituit sau de rambursat contribuabililor.

Plenul CCR a luat in dezbatere marti exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.124 alin. (1) raportate la cele ale art.70 din Ordonanta Guvernului nr.92/ 2003 privind Codul de procedura fiscala, potrivit carora: "(1) Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului prevazut la art.117 alin. (2) si (21) sau la art.70, dupa caz, pana la data stingerii prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege. Acordarea dobanzilor se face la cererea contribuabililor".

Dispozitiile art.70 din Ordonanta Guvernului nr.92/ 2003 privind Codul de procedura fiscala la care se raporteaza prevederile art.124 alin. (1) din acelasi cod au urmatorul continut: "(1) Cererile depuse de catre contribuabil potrivit prezentului cod se solutioneaza de catre organul fiscal in termen de 45 de zile de la inregistrare. (2) In situatiile in care, pentru solutionarea cererii, sunt necesare informatii suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii si data primirii informatiilor solicitate".

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.124 alin. (1) raportate la cele ale art.70 din Ordonanta Guvernului nr.92/ 2003 privind Codul de procedura fiscala sunt neconstitutionale.

Curtea a retinut ca normele criticate genereaza imbogatirea fara justa cauza a statului in detrimentul patrimoniului contribuabilului ca urmare a imposibilitatii folosirii sumei de bani perceputa nelegal si privarea persoanei de o despagubire adecvata pentru pierderea suferita prin plata respectivei sume.

Aceasta pierdere este direct proportionala cu durata indisponibilizarii sumei platite fara temei juridic pe perioada cuprinsa intre data platii sumei nedatorate si data restituirii acesteia si are drept consecinta incalcarea dreptului de proprietate al contribuabilului, consacrat de art.44 din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1071 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038856 (s)