joi, 28 martie, 2024

Oficialii SUA fac presiuni asupra UE pentru rezolvarea problemelor din domeniul agriculturii

Distribuie:

Publicat:

Oficialii americani au sporit, joi, presiunile asupra Uniunii Europene pentru a rezolva problemele din domeniul agriculturii, acesta fiind cel mai recent efort al autorităţilor SUA de a include produsele agricole în negocierile cu blocul comunitar, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Negociatorii UE susţin că nu vor să includă agricultura în discuţiile bilaterale, în cadrul negocierilor demarate de SUA pentru a obţine condiţii mai bune pentru comerţ. De asemenea, negociatorii din SUA vor să încheie un nou acord cu Japonia, iar săptămâna aceasta se întâlnesc cu negociatorii din China pentru un pact separat. 

Adresându-se participanţilor la un forum organizat de Departamentul american al Agriculturii (USDA), Gregg Doud, negociatorul şef în domeniul agricol de la Biroul pentru politici comerciale al SUA, a afirmat că "este timpul ca UE să se implice în program" pentru a rezolva problemele legate de biotehnologie sau organismele modificate genetic (OMG). 

"Nu-mi pot exprima frustrarea legată de agricultura europeană şi de modul în care ei discută despre probleme cum ar fi biotehnologia şi hormonii din carnea de vită. Politicienii lor, atunci când le pui o întrebare, răspund: 'Ei bine, poate ar trebui să verific informaţia cu cei de la Greenpeace înainte de a răspunde'", a declarat oficialul SUA. 

Washingtonul susţine că procesul îndelungat din UE pentru aprobările în domeniul biotehnologiei încetinesc inovaţiile şi afectează accesul SUA la piaţa europeană. 

Şeful statului american – Donald Trump – şi preşedintele Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker – au anunţat în iulie un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE. Acordul prevede o creştere a achiziţiilor europene de soia şi de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington. 

Trump s-a angajat să reducă deficitul comercial al SUA pe relaţia cu UE, evaluat la 151 de miliarde de dolari. 

În octombrie, statele membre ale Uniunii Europene au acceptat să permită demararea negocierilor cu Washingtonul pentru majorarea importurilor de carne de vită fără hormoni din SUA, o decizie care ar putea reduce tensiunile comerciale transatlantice.

"Prin angajarea în acest proces fără întârziere, UE îşi demonstrează angajamentul de a intra într-o nouă fază în relaţia cu SUA", a declarat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan. 

În prezent, Uniunea Europeană are o cotă anuală de 45.000 de tone pentru importul, fără tarife, de carne de vită fără hormoni, cotă care este pusă la dispoziţia tuturor exportatorilor din întreaga lume, pe principiul primul venit, primul servit. 

Statele membre au dat un mandat Comisiei Europene să rezerve o parte din cota globală de import pentru SUA. Cu toate acestea, volumul total al importurilor de carne de vită nu poate fi majorat. 

Disputa datează din 1981, când Uniunea Europeană a interzis utilizarea hormonilor de creştere în carnea de vită, inclusiv în carnea importată, ceea ce a determinat SUA să facă o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului. Până la urmă, UE şi SUA au ajuns în 2009 la un acord pentru o cotă de import de carne de vită fără hormoni. Însă, potrivit normelor OMC, cota trebuie pusă şi la dispoziţia furnizorilor non-americani 

Conform datelor Federaţiei Exportatorilor Americani de Carne (USMEF), exporturile de carne ale SUA au scăzut anul trecut şi au crescut cele din Australia, Uruguay şi Argentina. 

Diplomaţii UE susţin că Bruxellesul vrea să majoreze cota SUA de importuri de carne de vită fără hormoni la cel puţin 40-50%, dar Comisia Europeană va trebui să obţină sprijinul marilor furnizori – Australia şi Uruguay – pentru acest acord. 

Acordul privind carnea de vită ar atenua tensiunile comerciale transatlantice, a declarat comisarul pentru agricultură, Phil Hogan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img